Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πολύ κοντά σε συμφωνία-γέφυρα

Ανατροπή του κλίματος υπέρ της Ελλάδος

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα λίγες μέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς πληροφορίες μιλούν για καταρχήν συμφωνία με τους εταίρους.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές...
... «βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέας συμφωνίας». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ολική ανατροπή του κλίματος, ενώ θεωρείται καταλυτική η παρουσία Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει σε:

- Πρωτογενές πλεόνασμα
- Νέα σύστημα εποπτείας εμπειρογνωμόνων με το οποίο θα συνεργάζεται η Αθήνα (άγνωστο αν θα συμμετέχει το ΔΝΤ)
- Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων


Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά κάνει λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, περισσότερες και από αυτές που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ενώ επαναλαμβάνουν το μότο των τελευταίων ημερών ότι «η χώρα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε συμφωνία για συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέληξαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες Αλέξης Τσίπρας και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μαξίμου: Η χώρα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται

 «Η δήλωση Γ. Ντάισενμπλουμ αποτελεί θετικό βήμα. Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα μετά τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ για διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στα δύο μέρη.

Συμβιβασμό Ελλάδας και Γερμανίας βλέπει το Bloomberg


Ελλάδα και Γερμανία φέρονται να κινούνται προς συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ όπως φαίνεται το Βερολίνο δεν θα επιμείνει στη συνέχιση όλων όσων προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο γερμανούς αξιωματούχους.

Όπως φέρεται να δήλωσαν οι αξιωματούχοι, η Γερμανία θα είναι πρόθυμη να συνομιλήσει για το μέγεθος των επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων της Ελλάδας και για τους όρους των αποκρατικοποιήσεων.

Από τη μεριά της η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευτεί σε πρωτογενή πλεονάσματα, εφόσον είναι μικρότερα του τρέχοντος 4% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται επίσης έτοιμη να συμβιβαστεί σε αποκρατικοποιήσεις.

Το tweet του Καμμένου

Ένα αινιγματικό μήνυμα δημοσίευσε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για «δικαίωση» της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

«Πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η σταθερή στάση της κυβέρνησης το μήνυμα των πολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε τη δικαίωση», έγραψε ο κ. Κάμμενος, αφήνοντας υπόνοιες ακόμη και για συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου