Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία για το πρόγραμμα

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
Πληροφορίες μιλούν για νέο πρόγραμμα, που θα εμπεριέχει στοιχεία από το «μνημόνιο» και προτάσεις της νέας κυβέρνησης - Ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Ελλάδα συμφωνεί για τη συνέχεια των αποκρατικοποιήσεων...
... - Πιθανή απομάκρυνση του ΔΝΤ από το νέο σχήμα - Δεδομένη η συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ για «συνεργασία» των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Ένα πρώτο σοβαρό βήμα για μια οριστική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων σημειώνεται στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες, με τις δυο πλευρές να συγκροτούν ομάδα εργασίας εμπειρογνώμων που θα προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στην εξής βάση: Να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που θα συνδέει το παλιό πρόγραμμα, ώστε να μην ανατραπεί πλήρως η προηγούμενη επιλογή των δανειστών, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Αθήνα.

Θα πρόκειται δηλαδή, εφόσον δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο στις νέες διεργασίες, για ένα πρόγραμμα - «γέφυρα», που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν πότε (περιουσιολόγιο, φοροδιαφυγή, καταπολέμηση διαφθοράς κλπ) και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες δράσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζητούμενη συμφωνία θα εγγυάται τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού  συστήματος και την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας για τους επόμενους μήνες. Η συζητούμενη διάρκεια της μεταβατικής συμφωνίας θα κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την τελευταία εκδοχή.

Η προετοιμασία του νέου σχεδίου γίνεται από ελληνικής πλευράς από τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ από την άλλη πλευρά θα υπάρχουν «εκπρόσωποι των θεσμών», σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλαδή με εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την ικανοποίηση τη για την εξέλιξη και χαρακτήρισε τη δήλωση του Γ. Ντάισενμπλουμ, με την οποία άνοιξε η βεντάλια περί νέας συμφωνίας ως «θετικό βήμα».

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, «διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

Αυτό που έχει ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι φαίνεται να εγκαταλείπεται η πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχθεί την παράταση του μνημονίου στο Eurogroup της Τετάρτης. Και ότι, από τις απειλές που ακούστηκαν περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και άμεση παύση των όποιων συζητήσεων εάν δεν υπογράψει, περάσαμε στις επαφές για μια νέα συμφωνία στη λογική που ήθελε εξαρχής η Αθήνα.

«Χειρίστηκα με την κατάσταση με ψυχραιμία και δεν υπογράψαμε το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που μιλούσε για παράταση του μνημονίου» τόνιζε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που σημειώνει ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup δέχθηκε απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης και για χρεοκοπία της χώρας.

«Οι απειλές δεν πέρασαν. Μιλάμε πλέον για μετάβαση από το τρέχον πρόγραμμα στο επόμενο, ξεπερνάμε δηλαδή τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος» σημειώνει η ίδια πηγή.

Ως προς την επιθεώρηση του νέου προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση φυσικά αποδέχεται την ανάγκη να υπάρχει, ωστόσο θα επιθυμούσε αυτή να γίνεται από την Κομισιόν και τον πρόεδρο Γιούνκερ, με το θεσμικό ένδυμα που διαθέτει η θέση.

Απομένει να επιβεβαιωθεί η πρόθεση για συμφωνία σε αυτή τη βάση και επισήμως από τη γερμανική κυβέρνηση, ίσως και δια στόματος Μέρκελ απόψε ή με κάποια άλλη αντίδραση το μεσοδιάστημα έως τη Δευτέρα.

Πώς προέκυψε η αιφνιδιαστική τροπή 

Η εξέλιξη αυτή, για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, προέκυψε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης.

Το έναυσμα δόθηκε μέσω Twitter, από ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης που παρακολουθούν τις διεργασίες, αλλά και πολιτικών.

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν ανεπίσημα από κυβερνητική πηγή που βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την παραμονή στις Βρυξέλλες των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδος αφενός και αφετέρου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ , ώστε να συζητήσουν αριθμούς και λεπτομέρειες.

Η συμφωνία αφορά νέο πρόγραμμα - «γέφυρα» το οποίο θα ενσωματώνει στοιχεία του μνημονίου αλλά και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το παλιό πρόγραμμα θα διατηρηθεί σε ποσοστό 70%.

Πληροφορίες της εφημερίδας Die Welt αναφέρουν ότι στο νέο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, το οποίο, κατά το δημοσίευμα φέρεται ότι θα λάβει 700 εκατ. ευρώ ως αποπληρωμή για την αποχώρηση από τη νέα συμφωνία.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει νέα ονομασία, νέα μέτρα και προφανώς νέους ελεγκτές.

Στις 21:20 το βράδυ το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία κινούνται προς έναν συμβιβασμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλεόνασμα θα κλείσει στο 1,5%, και ότι θα υπάρξει πιθανή αύξηση κατά πέντε δισ. ευρώ του περιθωρίου έκδοσης από την ελληνική κυβέρνηση εντόκων γραμματίων και νέα μείωση στο επιτόκιο των υφιστάμενων ομολόγων.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια των Times Ανθή Καρασσάβα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «οι θέσεις της Ελλάδας καθαρές και πειστικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά που θα γίνουν στις Βρυξέλλες, θα συμμετέχουν οι Κοστέλο από την ΕΕ, Μαζούχ από την ΕΚΤ και Γκογιάλ από το ΔΝΤ, δηλαδή οι επικεφαλής της τρόικα.

Bloomberg: Ελλάδα και Γερμανία κινούνται προς συμβιβασμό 

«Ελλάδα και Γερμανία κινούνται προς έναν συμβιβασμό» μετέδωσε λίγο πριν τις 21:30  το Bloomberg επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Η Γερμανία, υποστηρίζει το πρακτορείο που επικαλείται δύο αξιωματούχους του Βερολίνου, δεν θα επιμείνει σε όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος προγράμματος. Για όσο το πρόγραμμα παρατείνεται η Γερμανία θα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ύψος του πλεονάσματος και τους όρους για να υπάρξει εκποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Από την πλευρά της η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεσμευθεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα αρκεί αυτό να είναι μικρότερο του 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η προθυμία της Ελλάδας να διατηρήσει περισσότερα από 2/3 του Μνημονίου δείχνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραμείνει στο πρόγραμμα εκτίμησαν οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου