Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

TIME 100: Τα ινδάλματα της χρονιάς

Ποιοι ξεχώρισαν στη κατηγορία τους

Το αμερικάνικο περιοδικό TIME παρουσιάζει την ετήσια λίστα του με καλλιτέχνες, ηγέτες, πρωτοπόρους , τιτάνες και τα ινδάλματα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνεται φέτος μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Κάνιε Γουέστ,...
... τον Τομά Πικετί, την Κιμ Καρντάσιαν και τον πάπα στον ετήσιο κατάλογο του αμερικανικού περιοδικού Time με τα 100 πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Μεταξύ των «Τιτάνων» βρίσκουμε τον τραγουδιστή και παραγωγό Κάνιε Γουέστ, τον Τιμ Κουκ (διευθύνοντα σύμβουλο της Apple), την τηλεοπτική σταρ Κιμ Καρντάσιαν, την πρόεδρο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν, την 31χρονη δισεκατομμυριούχο Ελίζαμπεθ Χολμς.

Στους «πρωτοπόρους» κατατάσσονται η χορεύτρια Μίστι Κόουπλαντ, οι αμερικανίδες ηθοποιοί Ρις Γουίδερσπουν και η αγγλίδα Έμα Γουότσον, ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι.

Στους «καλλιτέχνες» περιλαμβάνονται ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ, ο τραγουδιστής της κάντρι Τιμ Μακγκρόου, ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Γουάνγκ, ο χιουμορίστας της τηλεόρασης Τζον Όλιβερ.

Στους «ηγέτες», εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνονται ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ, και επίσης ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χίλαρι Κλίντον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Σαμάνθα Πάουερ (πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ), ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο Τζεμπ Μπους, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε περιληφθεί και στον κατάλογο του 2011, και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Ας δούμε ποιοι ξεχώρισαν στη κατηγορία των ινδαλμάτων.

ΡΟΥΘ ΜΠΕΙΝΤΕΡ ΓΚΙΝΣΜΠΕΡΓΚ, ΔΙΚΑΣΤΗΣ
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ είναι Αναπληρώτρια Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστηρίο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Γκίνσμπεργκ διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στο Ανώτατο Δικαστήριο και έδωσε τον όρκο της στις 10 Αυγούστου το 1993. Είναι η δεύτερη γυναίκα δικαστής (μετά Σάντρα Ντέι Ο’ Κόνορ) και η πρώτη γυναίκα δικαστής εβραϊκής καταγωγής.

ΤΕΙΛΟΡ ΣΟΥΙΦΤ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ
Πρόκειται για το φαινόμενο της ποπ. Ταλαντούχα, ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, εξαιρετικό πνεύμα, όμορφη και ισορροπημένη – αν αυτό δεν είναι το μυστικό της επιτυχίας τότε ποιο είναι; Η 25χρονη τραγουδίστρια σήμερα είναι μια από τις πιο διάσημες και καλοπληρωμένες τραγουδίστριες.

ΝΤΑΙΑΝ ΦΟΝ ΦΙΡΣΤΕΝΜΠΕΡΓΚ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΜΟΔΑΣ
Η φανταστική ζωή της σχεδιάστριας ισορροπεί ανάμεσα σε εξώφυλλα περιοδικών και πορτρέτα του Warhol, τη μητρότητα αλλά και τη καριέρα της. Η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ έφερε στο προσκήνιο την απλότητα και τη θηλυκότητα των γυναικών αποδεικνύοντας πως αυτό είναι το δυνατό τους χαρτί.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΜΕΝΤΙΝΑ, ΣΕΡΦ
Ο Μεντίνα κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και μάλιστα να βγάζει πάρα πολλά από αυτό, αφού σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο καλοπληρωμένους αθλητές.

ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ
Ο Χαρούκι Μουρακάμι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, ο οποίος ξεκίνησε να γράφει τυχαία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ και από τότε άλλαξε η ζωή του. Σήμερα, τα βιβλία του γίνονται ανάρπαστα – με το Νορβηγικό Δάσος να έχει πουλήσει περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έγινε κινηματογραφική ταινία.

ΜΠΙΟΡΚ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ
Η Ισλανδή σταρ Μπιορκ έχει μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές στην ιστορία της μουσικής και συνεχίζει να μαγεύει παρά τη πολύχρονη καριέρα της.

ΤΖΕΡΙ ΜΠΡΑΟΥΝ, ΓΙΑΤΡΟΣ
Το περασμένο καλοκαίρι ο ιός του Έμπολα σκόρπισε το φόβο παντού. Ο Νοτιοαφρικανός ιατρός αφοσιώθηκε στο έργο του και προσπάθησε να βάλει ένα τέλος στους θανάτους απ’ τον ιό.

ΑΜΠΙ ΓΟΥΑΜΠΑΧ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΡΙΑ
Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες παίκτριες του κόσμου. Η Γουάμπαχ έχει κερδίσει 5 φορές το βραβείο της καλύτερης παίκτριας στην Αμερική, ενώ είναι και η δεύτερη σκόρερ όλων των εποχών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ.

ΙΝΑ ΓΚΑΡΤΕΝ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Η 67χρονη άλλαξε όσα ξέραμε για την κουζίνα και μύησε το κόσμο στη σωστή διατροφή, κερδίζοντας πολλά βραβεία.

ΤΟΜΑΣ ΠΙΚΕΤΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Πρόκειται για τον Γάλλος οικονομολόγος που στηρίζει το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο οποίος δεν έχει διστάσει να εκφράσει πολλές φορές την άποψη του για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΙ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ
Η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι μπορεί να τραυματίστηκε από τα πυρά των Ταλιμπάν όταν αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σχολείο της, αλλά βγήκε πιο δυνατή και κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρτι.

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη 266ος Πάπας, και είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος στη νεότερη ιστορία του Βατικανού. O 76χρονος Ποντίφηκας καταδικάζει τις αμβλώσεις, την ευθανασία, και τις ενώσεις των γκέι, αν και έχει πει ότι «σέβεται τους ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι», μάχεται κατά του AIDS και διδάσκει την συμπόνοια προς τους φτωχούς και την κοινωνική δικαιοσύνη.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου