Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Συγκλονίζει τη Βρετανία η εν ψυχρώ δολοφονία Βρετανίδας βουλευτού

Ανατροπη στο δημοψήφισμα
Συγκλονισμένη είναι η βρετανική κοινή γνώμη αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από την εν ψυχρώ δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ στο Μπρίστολ...
... Το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου παίρνει πλέον δραματική τροπή, καθώς η επίθεση εναντίον της βουλευτού των Εργατικών εικάζεται ότι διεπράχθη από μέλος του ακροδεξιού κόμματος «Britain First» (Πρώτα η Βρετανία).

Ο δράστης μαχαίρωσε την βουλευτή και στη συνέχεια την πυροβόλησε δύο ή τρεις φορές μέσα στη μέση του δρόμου και στη συνέχεια αποχώρησε ατάραχος από το σημείο.

Οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, με αυτόπτες μάρτυρες να συνδέουν την επίθεση με ομάδα ακροδεξιών και πιθανώς με το δημοψήφισμα της Πέμπτης. Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Manchester Evening News μεταδίδει ότι ο δράστης φώναξε «πρώτα η Βρετανία» (το όνομα ακροδεξιού κόμματος) και στη συνέχεια μαχαίρωσε και πυροβόλησε την Κοξ.

Παρόλα αυτά, η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα αυτή την πληροφορία αλλά ανέφερε ότι οι καταγγελίες διερευνώνται. Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε μόνο ότι συνελήφθη ένας 52χρονος άντρας κοντά στο σημείο της επίθεσης. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Τόμας Μερ, ή Τόμι όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, έναν φιλήσυχο άνθρωπο που δεν είχε ποτέ απασχολήσει την αστυνομία.

Η Κοξ εξελέγη στις εκλογές του 2015 στην εκλογική περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν, είχε δύο παιδιά και είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε και ένας ακόμα άντρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά από την αστυνομία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, ο δράστης διαπληκτιζόταν με τον τραυματία και η Κοξ επενέβη σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Τα δύο «στρατόπεδα» του δημοψηφίσματος ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να σταματήσουν τις καμπάνιες τους για μια ημέρα.

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θανάτου της Κοξ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έκανε λόγο για μια τραγωδία. «Ο θάνατος της Τζο Κοξ είναι μια τραγωδία. Ήταν μια βουλευτής αφοσιωμένη στο έργο της και που νοιαζόταν για αυτό. Η σκέψη μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά τους» έγραψε στο Twitter o κ. Κάμερον.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι σοκαρισμένος από τη φρικιαστική δολοφονία της βουλευτού, η οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητή συνάδελφος. «Η Τζο έκανε το χρέος της στην καρδιά της δημοκρατίας μας, ακούγοντας και εκπροσωπώντας τους ανθρώπους που είχε εκλεγεί να εκπροσωπεί» δήλωσε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: «Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήσεις για το πώς και γιατί πέθανε… Αλλά για τώρα, η σκέψη μας είναι με τον σύζυγο της Τζο Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά τους. Θα μεγαλώσουν χωρίς τη μητέρα τους αλλά μπορούν να είναι υπερήφανα για όσα έκανε, όσα πέτυχε και όλα όσα πρέσβευε».

Η άγρια δολοφονία της Κοξ συντάραξε και την Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, με δεκάδες ηγέτες και αξιωματούχους να εκφράζουν τη θλίψη τους για το περιστατικό. Μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας, που τόνισε ότι η κατάληξη της Τζο Κοξ «μας γεμίζει θλίψη» και πως η μνήμη της θα συνοδεύει τους αγώνες για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη.

Τη θλίψη τους εξέφρασαν και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σοκαρισμένος από την φρικτή επίθεση. «Η σκέψη μου και οι προσευχές μου είναι με τον σύζυγο και τα παιδιά της» έγραψε στο Twitter o κ. Γιούνκερ.

Τη θλίψη του εξέφρασε μέσω tweet και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η σύζυγός του Σάρα μοιράστηκαν τις προσωπικές αναμνήσεις τους από την Κοξ, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στο πλευρό του ζευγαριού. «Οι αναμνήσεις μας θα είναι για πάντα πληγωμένες από αυτή τη στιγμή. Οι καρδιές μας θα πονούν για την απώλεια της πατρίδας μας. Η Τζο Κοξ ήταν ο πιο ζωντανός, δυναμικός και αφοσιωμένος φίλος που μπορούσες να έχεις» ανέφερε ο Γκόρντον Μπράουν, και συνέχισε: «Η Σάρα και εγώ είχαμε την τιμή να εργαστούμε με τη Τζο και τον άντρα της Μπρένταν επι σειρά ετών και οι ακούραστες προσπάθειές της για την ανακούφιση των φτωχών και ξεχασμένων παιδιών και μανάδων. Πήγε σε ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου. Το τελευταίο μέρος που θα έπρεπε να είναι σε κίνδυνο είναι στην περιοχή όπου μεγάλωσε».

Τι λένε μάρτυρες

Ο 56χρονος Μπεν Αμπντάλα βρισκόταν σε καφέ δίπλα στη βιβλιοθήκη όταν άκουσε φωνές από το δρόμο.

«Είδα έναν άντρα να προσπαθεί να σταματήσει έναν δεύτερο άντρα που φορούσε ένα καπέλο. Ο δεύτερος άντρας ξαφνικά τράβηξε όπλο από τη τσάντα του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπντάλα. Μετά από μερικά λεπτά, η βουλευτής πλησίασε τους και ενεπλάκη στον διαπληκτισμό.

«Λογομάχησε μαζί της και στη συνέχεια τσακώθηκαν. Μετά άκουσα δύο πυροβολισμούς και την είδα να πέφτει αιμόφυρτη στο έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο άντρας.

Ο Σαμ Μάρτιν, που επίσης βρισκόταν στο σημείο, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι τα λεπτά μετά την δολοφονική επίθεση επικράτησε χάος. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να απομακρυνθεί από τον ένοπλο και κανένας δεν τόλμησε να τον πλησιάσει.

Ποια ήταν η Τζο Κοξ

Νέα και μαχητική, η Τζο Κοξ είχε αναδειχτεί σε ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, η Κοξ είχε έντονη κοινωνική και εθελοντική δράση ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών στην Oxfam, την βρετανική οργάνωση που εργάζεται για την εξάλειψη της φτώχειας.

Η πολιτικός, την οποία συνάδελφοι και γνωστοί της χαρακτηρίζουν ντόμπρα και ειλικρινή, συνέχισε την καριέρα της και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως το Save the Children (Σώστε τα παιδιά).

Ταξίδεψε σε χώρες του τρίτου κόσμου για να «πολεμήσει» την φτώχεια και την ανισότητα και διαδήλωνε με κάθε ευκαιρία κατά των διακρίσεων. Στο πλευρό της βρισκόταν πάντα ο σύζυγός της Μπρένταν Κοξ, τον οποίο μάλιστα γνώρισε το διάστημα που εργαζόταν στην οργάνωση Save the Children.

Μόλις μια ημέρα πριν από τη δολοφονία της, η βουλευτής μαζί με τον σύζυγό της αλλά και τα δύο ανήλικα παιδιά τους διαδήλωναν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Τάμεση.

Η 41χρονη αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Cambridge το 1995 και αμέσως μετά ανέλαβε τη θέση της επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος της Oxfam. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο.

Αργότερα, εργάστηκε ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και της συζύγου του Σάρα.

Για ένα διάστημα εργάστηκε και για το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. «Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη από την τραγική είδηση του θανάτου της Τζο Κοξ. Η σκέψη μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους της αυτές τις δύσκολες ώρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου