Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Το Brexit ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας για την Ενωμένη Ευρώπη

Καθαρό προβάδισμα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στη Βρετανία - Απρόβλεπτες εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη
Ένα βήμα με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ίδια, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έκανε η Μεγάλη Βρετανία ψηφίζοντας υπέρ του Brexit...
...Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε ξεκάθαρα αν τελικά η Μεγάλη Βρετανία θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρώπη, αν και όλα δείχνουν ότι το Brexit προηγείται ξεκάθαρα. Η σημερινή μέρα θα αποδειχθεί ιστορική τόσο για το μέλλον της Αγγλίας, όσο και για την Ενωμένη Ευρώπη, καθώς θα ταρακουνήσει τα θεμέλια της ηπείρου. 

Από το 1957, όταν υπογράφτηκε από έξι χώρες η συμφωνία της Ρώμης για μία Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μέχρι σήμερα, 5κανένα κράτος μέλος από τα 28 που πλέον συμμετέχουν δεν έχει φύγει.

Πλέον η έξοδος κράτους από την ΕΕ είναι γεγονός και αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αστάθεια και αύξηση του λαϊκισμού σε μια Ευρώπη που δίνει μάχη με οικονομικά προβλήματα.

Μένει να αποδειχθεί αν η σημερινή ιστορική μέρα θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοδόμημα. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα εξελιχτούν εκλογές Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια δύσκολη νύχτα και τους περιμένουν σίγουρα ακόμη πιο δύσκολες μέρες. Θα πρέπει να αποφασίσουν πιο δρόμο θα επιλέξουν και με πιο τρόπο η Ευρώπη θα καταφέρει να βγει ενωμένη μετά το Brexit.

To Brexit θα οδηγήσει —εάν επιβεβαιωθεί— σε μια περίοδο σοβαρών πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη αλλά και στη Βρετανία και δεν αποκλείεται η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον από το αξίωμα του πρωθυπουργού, παρά την έκκληση δεκάδων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να παραμείνει.

Ο Κάμερον, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον διχασμό στο συντηρητικό κόμμα του, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2013 τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος. 'Άνοιξε όμως το Κουτί της Πανδώρας και τα πάθη αποχαλινώθηκαν, αναμοχλευόμενα και από τις διαβόητες βρετανικές ταμπλόιντ. Σε αυτή την τοξική πολιτική ατμόσφαιρα η δολοφονία της φιλοευρωπαίας βουλεύτριας των Εργατικών Τζο Κοξ από έναν ακροδεξιό που κραύγασε «Πρώτα η Βρετανία» άφησε άναυδη τη χώρα, χωρίς ωστόσο οι επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι ακόμη σαφείς.

Τα τελευταία λεπτά προηγείται η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με παγιωμένα ποσοστά ενώ νωρίτερα με εξίσου οριακή διαφοροποίηση προηγήθηκε το Bremain. Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 281 εκλογικές περιφέρειες το Brexit προηγείται με 52%.

Η συμμετοχή στo βρετανικό δημοψήφισμα ανέρχεται σε 72,1% με βάση τα στοιχεία και από τις 382 περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Press Association.

Αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Sky News προέβλεψε πριν από λίγο ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες συγκεντρώνοντας το 53% των ψήφων.

Νύχτα-θρίλερ και παιχνίδι με τη λίρα

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Sky News ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστήριξε πως «φαίνεται ότι θα επικρατήσει η παραμονή στην Ε.Ε.». Aργότερα ο ίδιος σημείωσε πως εκτιμά πως οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής «από κάποιους φίλους στις χρηματιστηριακές αγορές που έχουν κάνει εκτεταμένες δημοσκοπήσεις».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος υπέγραψαν επιστολή στήριξης στο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η επιστολή που υπογράφεται από 84 βουλευτές που είχαν ταχθεί με το στρατόπεδο του «Leave», μεταξύ των οποίων και ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει πλήρη στήριξη στο Βρετανό πρωθυπουργό όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Credit Suisse: Πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε περίπτωση Brexit

Τα σενάρια από ένα πιθανό Brexit και τις συνέπειές τους για τις μετοχές κατέγραψε η Credit Suisse σε χθεσινή της έκθεση. Όπως αναφέρει ο οίκος, τα ενδεχόμενα αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα εξής:

-«Ελαφρύ Brexit». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Credit Suisse δίνει 30% πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να μη ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την έξοδο της χώρας για διάστημα 6 έως 12 μήνες, προκειμένου να διαπραγματευτεί στο μεταξύ καλύτερους όρους για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας εντός της ΕΕ, με ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα στα τέλη του 2017.

-«Πλήρες Brexit». Αυτό θα περιλαμβάνει την επίκληση του άρθρου 50 σχεδόν άμεσα (εντός λίγων μηνών). Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος προβλέπει:

α) απότομη μείωση του βρετανικού ΑΕΠ (ύφεση 1% το 2017) και την αναπτυξιακή τάση ως το 2020 να μειώνεται κατά ένα τρίτο,

β) η Τράπεζα της Βρετανίας πιθανά να επανεκκινήσει το πρόγραμμα QE και η απόδοση των βρετανικών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης,

γ) η ανάπτυξη στην ευρωζώνη να δεχτεί ένα χτύπημα 0,2% του ΑΕΠ το 2016 και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (στο 1,5% και 1% αντίστοιχα). Σύμφωνα με τον οίκο, για να υπάρξει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω δημοψηφίσματα (κάτι που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει), ή μια εκλογική διαδικασία σε κράτος μέλος να πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ (αν και η Credit Suisse θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές το πιθανότερο είναι να δοθούν με την ατζέντα να κυριαρχείται από εγχώρια θέματα). Οι πλέον ευάλωτες χώρες, τουλάχιστον από δημοσιονομική πλευρά, θα είναι η Ιταλία και η Γαλλία και οι πλέον ανθεκτικές, η Γερμανία και η Ιρλανδία,

δ) η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου θα υποχωρήσει στο 1,2-1,3 και αυτή ευρώ-δολαρίου στο 1,05-1,1 δολάρια.


πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου