Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Fast-track «διαζύγιο» με τη Βρετανία θέλουν οι Βρυξέλλες

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Brexit
Μετά την αλλαγή της πρωθυπουργίας, τον Οκτώβριο, θέλουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες οι Βρετανοί - Να μην χαθεί χρόνος ζητούν οι Ευρωπαίοι.
Χωρίς ερώτημα,...
... η ψήφος υπέρ του Brexit φέρνει την Ευρώπη μπροστά από μια πρωτοφανή κατάσταση με το μεγάλο ερώτημα πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, να είναι η μορφή της διαδικασίας για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο διαφορετικές αλλά παράλληλες διαδικασίες θα καθορίσουν την επόμενη μέρα στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια για την έξοδο και μια για τη μορφή της εταιρικής τους σχέσης.

Καλά πληροφορημένες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν πως η διαδικασία διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει μόλις η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινοποιήσει με ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση του για έξοδο από την ΕΕ.

Δεν έχει περάσει όμως ούτε μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα και ξεκίνησαν τα «πυρά» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να κοινοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το Άρθρο 50, έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος και παραταθεί η διαδικασία του διαζυγίου, ενώ η Βρετανική πλευρά επιμένει στην κοινοποίησή του μετά την αλλαγή της πρωθυπουργίας τον Οκτώβριο.

Αυτό είναι βασικό διότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί την άμεση έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αλλά ένα δείγμα της προτίμησης των ψηφοφόρων, το οποίο θα δράσει ως καταλύτης για την δράση της πολιτικής ηγεσίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Πάντως, αυτό που είναι για την ώρα γνωστό είναι ότι θα υπάρξει μια διπλή διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ: Μια για τις λεπτομέρειες και τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μια παράλληλη διαπραγμάτευση για τις μεταξύ τους εταιρικές σχέσεις την επόμενη ημέρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε ο Πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην ανακοίνωσή του, θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ με όλα τα πλεονεκτήματα και ευθύνες που αυτό διαθέτει και όπως τονίζουν Ευρωπαϊκές πηγές, δεν θα έχει το δικαίωμα να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες μέχρι την αποχώρηση του.

Όμως, στο ερώτημα για το αν οι Βρετανοί κοινοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στους Ευρωπαϊκούς  Οργανισμούς θα χάσουν τις δουλειές τους, ο Πρόεδρος Γιούνκερ τους διαβεβαίωσε με επιστολή του πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους, τονίζοντας πως: «Είστε αξιωματούχοι της Ένωσης. Αφήσατε το καπέλο της εθνικότητάς σας στην πόρτα όταν ενταχθήκατε σε αυτόν τον θεσμό και τώρα αυτή η πόρτα δεν πρόκειται να κλείσει για εσάς».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου