Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Βόλτα στα στοιχειωμένα μέρη της Αθήνας

Τα “στοιχειωμένα” μέρη της Αθήνας...

... αναδείχθηκαν μέσα από θρύλους και αστικούς μύθους. Αποτελούν τοπωνύμια με ενδιαφέρουσες ιστορίες και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία, που μέχρι σήμερα συναρπάζουν των φανς των αστικών μυστηρίων...Σπηλιά Νταβέλη, Πεντέλη


 Η σπηλιά του Νταβέλη πήρε το όνομά της από τον λήσταρχο που κρυβόταν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα και ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, είχε ερωτική σχέση με τη Δούκισσα της Πλακεντίας. Η σπηλιά ήταν από την αρχαιότητα λατρευτικός χώρος. Τη δεκαετία του 1970 έγιναν διάφορες εργασίες στο εσωτερικό της και για κάποια χρόνια ήταν σφραγισμένη. Τη δεκαετία του ’90 ο χώρος συνδέθηκε με τους σατανιστές της Παλλήνης και τα αποτρόπαια εγκλήματά τους. Η σπηλιά παρουσίαζε ανέκαθεν ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με τα μαγνητικά πεδία και την εξωγήινη ζωή. Η διαδρομή προς το σπήλαιο είναι πολύ ενδιαφέρουσα, παρότι το σημείο είναι δυσπρόσιτο.

Πύργος των ΟνείρωνH έπαυλη που βρίσκεται στην οδό Σμολένσκυ στο Παλαιό Φάληρο χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Ανήκε στην οικογένεια Κουρτάλη, που ασχολιόταν με το εμπόριο. Ο Κωνσταντίνος Κουρτάλης ήταν ένας πλούσιος έμπορος υφασμάτων με υφαντουργείο στην ευρύτερη περιοχή του Φαλήρου. Ο γιος του Κυριάκος ήταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ακινήτου. Ο ίδιος δεν είχε πολλές φιλοδοξίες στη ζωή του, παρά μόνο να αποκτήσει κάποιο δημόσιο αξίωμα. Έτσι, πολλοί τον αποκαλούσαν “κύριο Δήμαρχο” ή “κύριο Υπουργό”. Συχνά έβγαινε στο μπαλκόνι και τραγουδούσε άριες κι έτσι δημιουργήθηκε η φήμη ότι ήθελε να γίνει τενόρος, αλλά ο πατέρας του δεν τον είχε αφήσει. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε κλεισμένος στην έπαυλή του, έχοντας χάσει όλη του την περιουσία. Κάποιοι γείτονες ισχυρίζονται ότι έβλεπαν το φάντασμά του να τριγυρνάει στα ερειπωμένα δωμάτια για χρόνια μετά τον θάνατό του, που επήλθε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σήμερα το σπίτι έχει περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, εξαιτίας των οφειλών του τελευταίου του ιδιοκτήτη.

Το σπίτι της ζωγράφουΣτην Καλλιθέα βρίσκεται το διώροφο κτήριο της οικογένειας Λασκαρίδου. Η Σοφία Λασκαρίδου γεννήθηκε το 1882 και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Η ίδια είχε κάνει τα πάντα για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Σύμφωνα με τον (σύγχρονο) μύθο, είχε παρακαλέσει μέχρι και τον Βασιλιά Γεώργιο να ζητήσει την άρση απαγόρευσης φοίτησης γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1903 ξεκίνησε τις σπουδές της, μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής κατακραυγής για τη χειραφέτησή της. Σύντομα ερωτεύτηκε τον διανοούμενο Περικλή Γιαννόπουλο, ο οποίος της ζήτησε να την παντρευτεί, εκείνη όμως αρνήθηκε και αποφάσισε να μεταβεί στο Μόναχο για να συνεχίσει τις σπουδές της. Τότε ο Γιαννόπουλος αυτοκτόνησε στον Σκαραμαγκά. Η Λασκαρίδου, μαθαίνοντας τα τραγικά νέα, έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας και κατόπιν αφοσιώθηκε στην τέχνη της. Σήμερα το σπίτι της είναι διατηρητέο και φιλοξενεί την πινακοθήκη του Δήμου.

Οίκημα Αθανασόπουλου


Ο Δήμος Καλλιθέας βρίθει, από ό,τι φαίνεται, “στοιχειωμένων σπιτιών”, καθώς εκεί βρίσκεται και το σπίτι όπου συνέβη ένα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα του 20ού αιώνα. Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1931 και στη συνέχεια τεμαχίστηκε από τη σύζυγό του Φούλα και την πεθερά του Άρτεμη Κάστρου. Εκείνος ήταν ένας πλούσιος εργολάβος που ζούσε μια μποέμικη ζωή, η οποία γέμιζε ζήλια τη σύζυγό του. Ένα βράδυ τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και έτσι οι δυο γυναίκες, με τη βοήθεια ενός ξαδέρφου τους, σκότωσαν τον Αθανασόπουλο και προσπάθησαν να κρύψουν το πτώμα. Τελικά το τεμάχισαν και το έριξαν στο ρέμα του Ιλισού. Όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των δραστών, η πεθερά του υποστήριξε ότι εκείνος ήταν βίαιος και η ζωή μαζί του ανυπόφορη.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια στο σπίτι έμενε μια οικογένεια. Μέχρι πριν κάποια χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής, εμφανώς επηρεασμένοι από την ειδέχθεια του εγκλήματος που είχε λάβει χώρα στο σπίτι αυτό, υποστήριζαν ότι πολλά βράδια ακουγόντουσαν από μέσα οι κραυγές του θύματος που εκλιπαρούσε για έλεος.

Το Αρχοντικό του Μυστηρίου
Η Βίλα Καλλέργη, που βρισκόταν στο Πικέρμι, οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ού. Ο Περικλής Καλλέργης που έχτισε το οίκημα ήταν επιστάτης της οικογένειας Σκουζέ. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Καλλέργης σκότωσε τη γυναίκα του και ύστερα αυτοκτόνησε. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, η βίλα είχε χρησιμοποιηθεί ως φρουραρχείο της περιοχής και έτσι στα υπόγειά της γινόντουσαν βασανιστήρια. Η ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική της, που ακολουθεί τον προσανατολισμό των εκκλησιών, είχε διογκώσει τον θρύλο της, σύμφωνα με τον οποίο τα βράδια ακουγόντουσαν μέσα από τους χώρους της ουρλιαχτά και άλλοι περίεργοι θόρυβοι. Η βίλα κατεδαφίστηκε το 1995 και στη θέση της χτίστηκε ένα σούπερ μάρκετ.

Βίλα Καζούλη
Ο Νικόλαος Καζούλης ήταν ο Αιγυπτιώτης επιχειρηματίας που έχτισε την θερινή του έπαυλη το 1910 στα όρια της Κηφισιάς με το Μαρούσι. Το κτίσμα διαθέτει νεοκλασικά και αναγεννησιακά στοιχεία, με τρούλο που διακρίνεται και από μεγάλη απόσταση. Στην έπαυλη φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς σημαντικές προσωπικότητες των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας Υπολοχαγός Νατάσα. Οι θρύλοι γύρω από τα φαντάσματα της βίλας ξεκίνησαν από το γεγονός ότι έχει χτιστεί πάνω σε τουρκικό νεκροταφείο και ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν επιτάξει το κτήριο και πραγματοποιούσαν μαρτυρικά βασανιστήρια στο υπόγειό του.
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου