Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ελληνικό δημόσιο ταμείο με ξένους διαχειριστές



Ολλανδικής έμπνευσης σχέδιο

Μια ομάδα από ξένους ειδικούς θα αναλάβει το Ελληνικό Sovereign Fund ( Ελληνικό Κρατικό Ταμείο, σε πιστή απόδοση ). Στο τελευταίο θα περιληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία,...
Συνέχεια...
από τα έσοδα θα «σβήνεται» το παλιό χρέος, ενώ τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση ( Collateral ) για την λήψη νέου δανείου, αλλά και για μελλοντικά δάνεια.

Oυσιαστικά, όπως λέει Έλληνας χρηματιστής το μήνυμα της Τροϊκας είναι  ξεκάθαρο «Αποτιμήστε, ιδιωτικοποιήστε, αλλά θα προσυμφωνήσουμε από τώρα τον τρόπο της πώλησης και το που θα πάνε τα λεφτά».        

“Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί”

Για την δημιουργία του Fund είναι  χαρακτηριστική η δήλωση διπλωμάτη στους Financial Times «Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί» τονίζει…
  
Το ολλανδικής έμπνευσης σχέδιο που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – είναι απολύτως δικαιολογημένο κατά την άποψη δυο Ελλήνων χρηματιστών.

Όπως ένας ιδιώτης χρωστά στην τράπεζα και δεν μπορεί να πληρώσει στην τράπεζα, έτσι και η χώρα θα βάλει ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία για να λάβει νέα χρηματοδότηση. Η ειδοποιός διαφορά, όπως προαναφέρθηκε, είναι ότι την διαδικασία την αναλαμβάνουν ξένοι διότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ότι τα χρήματα  (έσοδα ) από τις ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθυνθούν για την μείωση του χρέους καθώς πιστεύουν βάσιμα πως θα πάνε για πληρωμές, συντάξεις.

Μια δεύτερη πτυχή των ιδιωτικοποιήσεων  είναι το γεγονός  ότι στην Ευρώπη θεωρούν ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι μόνο 50 δισ. ευρώ αλλά  μπορεί να φθάσει τα 300 δισ. – ίσως και όλο το ελληνικό χρέος. Προφανώς, υπολογίζουν και την ακίνητη περιουσία των 250 δισ. ευρώ – αξία η οποία έχει αναφερθεί πολλάκις τόσο από Έλληνες τραπεζίτες και παράγοντες της αγοράς.

Οι τρόποι πώλησης

Οι τρόποι πώλησης και ιδιωτικοποίησης είναι πολλαπλοί. Αν πρόκειται απλώς για ποσοστά στο χρηματιστήριο τότε η πώληση πραγματοποιείται απευθείας, όπως λ. χ με την περίπτωση του 10% του ΟΤΕ για το οποίο ήδη το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή στους Γερμανούς της  Deutsche Telecom.

Όταν όμως δίδεται πλειοψηφικό πακέτο (λ. χ  ΕΥΔΑΠ- ΟΛΘ), τότε θα δοθεί ένα υπερτίμημα που μπορεί να προκύψει από διεθνή διαγωνισμό ή προσφορές.

Υπερτίμημα θα δοθεί και στην περίπτωση πώλησης μια έκτασης γης η οποία θα δίδει παράλληλα και δικαίωμα παραχώρησης για μια 20ετία ( όπως λ. χ πραγματοποιήθηκε η σύμβαση με το Αεροδρόμιο ). Το ίδιο το Fund επίσης μπορεί να εκδώσει μετοχές, να εισάγει μετοχές σε ξένα χρηματιστήρια ή να εκδώσει ομόλογα.


protothema.gr        

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου