Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ:Kρυφός παράδεισος

Αξέχαστες διακοπές στο μυστικό παράδεισο του Αιγαίου!
(video,φωτό)
Τα Κουφονήσια είναι δυο μικρά νησάκια στις Μικρές Κυκλάδες στην Ελλάδα. Το Πάνω  Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι με δυσκολία διακρίνονται στο χάρτη, αλλά κρύβουν άπειρες ομορφιές, ικανές...
Συνέχεια...
να ξελογιάσουν και τον πιο συγκρατημένο επισκέπτη!
Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για να τα περιγράψει. Η πραγματικότητα όμως ξεπερνάει κάθε περιγραφή. Καμιά λέξη δεν μπορεί να αποδώσει τη μαγεία που βιώνει ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στα Κουφονήσια.

 
 Ο αιγαιοπελαγίτικος ήλιος λούζει παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά. Η θάλασσα έχει σμιλέψει στους βράχους μοναδικούς σχηματισμούς και θαλάσσιες σπηλιές (από όπου προέρχεται και το όνομα Κουφονήσια). Η γειτονική Κέρος μαγνητίζει το βλέμμα. Οι φιλόξενοι άνθρωποι σε κάνουν να νιώσεις μέλος μιας μεγάλης χαρούμενης παρέας…

Τα Κουφονήσια έχουν φανατικούς φίλους. Όποιος γευτεί για μια φορά τις ομορφιές τους δεν τα εγκαταλείπει ποτέ. Εξάλλου, για χρόνια οι μόνιμοι παραθεριστές τους προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό τον προορισμό των διακοπών τους.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, το μυστικό διαδόθηκε, το έμαθαν πολλοί. Κάθε χρόνο, καινούριοι επισκέπτες κατακλύζουν το νησί, καινούριοι τόποι διαμονής (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, studios, ενοικιαζόμενα δωμάτια) αναγείρονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα Κουφονήσια μπήκαν σε τροχιά τουριστική.
 Ωστόσο, κάθε εικόνα, κάθε ανάμνηση των «παλιών» είναι εκεί. Παραμένει ακόμα η μαγεία, αυτή η ενέργεια του Κουφονησιού, η τόσο θετική. Και κάνει ακόμη τους ανθρώπους να αισθάνονται τυχεροί που ανακάλυψαν το «μυστικό παράδεισο» των Κυκλάδων!

Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,3 τ. χλμ. και είναι σχεδόν ακατοίκητο. Στο νησί θα δείτε λίγες μόνο εξοχικές κατοικίες, ενώστο μικρό γραφικό λιμανάκι του αράζουν μόνο ψαροκάικα και εκδρομικά καραβάκια.

Διαθέτει μερικές υπέροχες ερημικές αμμουδιές τις οποίες προτιμούν πολλοί γυμνιστές. 

Μοναδικό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το εκκλησάκι της Παναγίας που είναι κτισμένο στο μόλο, πάνω σε αρχαία ερείπια.  
Το Επάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησάκι των Κυκλάδων. Έχει έκταση 3,5 τ. χλμ. και 285 κατοίκους. 

Το Κουφονήσι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα γνήσιο ψαροχώρι. Όλοι οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και αναλογικά με τον πληθυσμό του θα λέγαμε ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνηθίζουν να λένε, με μια δόση υπερβολής, οι κάτοικοι. Ότι δηλαδή τα καΐκια είναι περισσότερα από τους κατοίκους.

  Οι παραλίες του είναι πραγματικά μαγευτικές. Θα συναντήσετε πέντε συνεχόμενες αμμουδιές και θα φτάσετε στο Πορί, έναν κυκλικό όρμο απίστευτης ομορφιάς. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά. 
Το Κουφονήσι ΄΄ανακαλύφθηκε΄΄ τουριστικά την τελευταία δεκαετία. Το νησί διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσικές του ομορφιές και την παραδοσιακή του γοητεία. Λειτουργούν αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρουν στους επισκέπτες άνετη διαμονή. Στις ταβέρνες του νησιού θα απολαύσετε εκλεκτές συνταγές και θα διασκεδάσετε με παραδοσιακή μουσική.
Είναι ο επίγειος παράδεισος όσων επιθυμούν ήσυχες διακοπές. Ανακαλύψτε τον!

Χρυσές αμμουδιές στο Πάνω και Κάτω Κουφονήσι
Τα Κουφονήσια, παρόλο που είναι μικρά, όπως όλες οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, διαθέτουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Παραδεισένιες αμμουδιές με κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά πλαισιώνονται από αμμόλοφους ή σμιλευμένα βράχια με μοναδικά χρυσό χρώμα που σχηματίζουν θαλάσσιες σπηλιές και κρυφούς ορμίσκους.

Τα βουνά της Νάξου και της Αμοργού τις προστατεύουν από το καλοκαιρινό μελτέμι, το τόσο χαρακτηριστικό στις Κυκλάδες. Πολυσύχναστες ή απομονωμένες, όλες μαγευτικές, οι παραλίες των Κουφονησίων είναι θαρρείς επίτηδες φτιαγμένες για να σε ξελογιάσουν. 
Στο Πάνω Κουφονήσι, στα νοτιοδυτικά βρίσκεται ο Παριανός. Απάνεμος κόλπος με πλατιά αμμουδιά, καταφύγιο για ψαροκάικα.

Την παραλία του λιμανιού, πλατιά αμμουδιά με διαυγή ρηχά νερά, δυο βήματα από τον οικισμό, την προτιμούν οι ντόπιοι, τα παιδιά και όσοι δεν έχουν όρεξη να μετακινηθούν.
Οι ομορφότερες παραλίες όμως είναι συγκεντρωμένες στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Στο τέλος του παραλιακού δρόμου συναντάμε το Φοίνικα (Xαροκόπου). Χρυσή αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά. Την προτιμούν οικογένειες. Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο-εστιατόριο του Δημήτρη Μαύρου.
  Ακολουθεί ο Φανός (Δεύτερη), άλλη μια αμμουδιά με σμαραγδένια νερά. Ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με studios και beach bar που άνοιξε πρόσφατα εκεί προκάλεσε τη μήνι των «παλιών», αλλά την κατέστησε πόλο έλξης της νεολαίας και όσων επιδίδονται στα θαλάσσια σπορ.

Μετά από μια σειρά μικρούς όρμους για μοναχικούς, καταλήγουμε στην Ιταλίδα (Πλατιά Πούντα). Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων. Ένας μικρός όρμος στην αρχή της, το Ιταλιδάκι, κατακλύζεται από όσους θεωρούν το μαγιό περιττό.
  Συνεχίζοντας ανατολικά, συναντάμε πολλούς μικρούς όρμους με άμμο ή βότσαλα και βράχια που σχηματίζουν σπηλιές. Ανάμεσά τους και η Πισίνα, μια φυσική κοιλότητα βράχων με κρυστάλλινα νερά.

 
Βορειανατολικά του Πάνω Κουφονησιού βρίσκεται το Πορί, μια μεγάλη χρυσή αμμουδιά, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Ιδανική για wind surfing. Ένας απομονωμένος επίγειος παράδεισος, προσιτός σήμερα από δρόμο στο εσωτερικό του νησιού. Δύο beach bars αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών.

Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται το ακρωτήρι του Ξυλοβάτη με θέα στη Νάξο και το Γάλα, με θαλάσσιες σπηλιές και διάφανα νερά.
Το Κάτω Κουφονήσι διαθέτει εξίσου όμορφες παραλίες όμως ακόμα πιο απομονωμένες, με πιο γνωστές το Φυκιό, το Δέτη, το Νερό και τα Πεζούλια.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Tα Κουφονήσια σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα κατοικούνται από την Προϊστορική Εποχή.
Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Επάνω Μύλοι έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα που ανάγονται στις πρώιμες φάσεις του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της περιόδου είναι ένα τηγανόσχημο αγγείο, με χαραγμένο επάνω του ένα εννεάκτινο αστέρι, το οποίο εκτίθενται στο μουσείο της Νάξου.

Επίσης, οι ανασκαφές που έγιναν στην ανατολική ακτή έφεραν στο φως ευρήματα των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. 
Στο ρου της ιστορίας τα Κουφονήσια ακολούθησαν την κοινή μοίρα όλων των νησιών των Κυκλάδων. Γνώρισαν την κυριαρχία των Ενετών και των Τούρκων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια κυρίως του 17ου αιώνα συγκρούστηκαν αρκετές φορές για την εξουσία των νησιών του Αιγαίου Πελάγους.
Τα Κουφονήσια απελευθερώθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και ενσωματώθηκαν με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1830.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Τα παραδοσιακά πανηγύρια δίνουν χρώμα και λάμψη στο νησί. Αν οι ημέρες της παραμονής σας στα Κουφονήσια συμπέσουν με κάποια τοπική γιορτή, θα βιώσετε μια εμπειρία μοναδική.
Προστάτης του νησιού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Την ημέρα της γιορτής του (Δευτέρα του Πάσχα), μετά τη λειτουργία γίνεται η περιφορά της εικόνας. Ο "πανηγυράς", ένας νησιώτης ταγμένος στον Άγιο, κάνει το γύρο του νησιού κρατώντας την εικόνα στα χέρια. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι με ροδοπέταλα. Η πομπή καταλήγει στο χωριό, οπού ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι. Προσφέρετε φαγητό και κρασί σε όλους τους παρευρισκόμενους.
 
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 20 Ιουλίου, στην γιορτή του Προφήτη Ηλία και τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε όλοι οι κάτοικοι από το Επάνω Κουφονήσι πηγαίνουν με τα καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι που βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί φαγοπότι με τοπικά εδέσματα. Στην επιστροφή γίνεται αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών για το ποιο θα μπει πρώτο στο λιμανάκι του Κουφονησιού.

Τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στα Κουφονήσια

1. Βόλτα στη Χώρα:
Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρείτε τον γραφικό οικισμό της Χώρας και μοναδικό του νησιού, ακριβώς επάνω από το μικρό λιμάνι. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια και τα ασβεστωμένα σοκάκια. Στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο προστάτης του νησιού.


2. Θαλασσινές σπηλιές: Βρίσκονται στο Πάνω Κουφονήσι, πίσω από την παραλία Πορί. Το μοναδικό τοπίο αποτελείται από απόκρημνα βράχια που σχηματίζουν σπήλαια και μικρές παραλίες, που μοιάζουν με πισίνες. Το κολύμπι σε αυτές είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.


3. Εκδρομή στην Κέρο: Το μικρό αυτό και ακατοίκητο νησάκι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα Κουφονήσια. Αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, καθώς φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδίτικου πολιτισμού, όπως το πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο. Οι παραλίες του νησιού είναι πανέμορφες.


4. Βόλτα με τα πόδια: Τα Κουφονήσια είναι ιδανικά για περπάτημα, καθώς όλες οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορούν να καλυφθούν πολύ άνετα με τα πόδια. Ακολουθήστε τη διαδρομή από τη Χώρα στον Ξυλοπάτη και ανακαλύψτε αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά και σπηλιές. Μια άλλη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά και πάλι από τη Χώρα και περνώντας από τον Προφήτη Ηλία καταλήγει στην Πάνω Μεριά. Η θέα από τα εσωτερικά μονοπάτια του νησιού είναι μοναδική. Για να δείτε όλο το νησί περπατώντας θα χρειαστείτε τρεις ώρες.


5. Περιπλάνηση με ποδήλατο: Νοικιάστε ένα ποδήλατο και κάντε το γύρο του νησιού ακολουθώντας την παραλιακή οδό.


6. Θαλάσσια σπορ: Οι θάλασσες της περιοχής είναι ιδανικές για θαλάσσια αθλήματα, όπως η ιστιοσανίδα. Στο Πορί θα βρείτε πολλούς σέρφερ να κάνουν προπόνηση, ενώ άλλοι προτιμούν την Πλατιά Πούντα.


7. Κολυμπήστε σε κρυστάλλινα νερά: Στο Πάνω Κουφονήσι οι επιλογές είναι πολλές. Το Λουτρό, ο Παριανός, ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα και το Πορί. Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε ερημικές αμμώδεις παραλίες, όπως η Παναγιά, ο Δέτης και το Νερό. Οι βραχώδεις σπηλιές στις βόρειες ακτές του Κουφονησίου και στο Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικοί ψαρότοποι και θα ενθουσιάσουν τους ερασιτέχνες ψαράδες.


8. Πανηγύρι της Παναγιάς: Στις 15 Αυγούστου μη χάσετε το πανηγύρι της Παναγιάς, όπου όλοι οι ντόπιοι ταξιδεύουν με καϊκια στο Κάτω Κουφονήσι.


9. Απολαύστε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: Πολλοί είναι οι επισκέπτες που καταφθάνουν ακόμα και με σκάφος στα νησιά για να γευτούν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Άλλωστε, αποτελούν τα κύρια προϊόντα της περιοχής.


10. Ράλλυ Αιγαίου: Η φετινή διαδρομή του Ράλλυ Αιγαίου περνάει και από τα Κουφονήσια, που αποτελούν ουσιαστικά τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής πριν την επιστροφή στο Σούνιο.



Koufonisi - Cyclades - Greece
Φτάνοντας στο νησί, ο λευκός ανεμόμυλος που δεσπόζει στα αριστερά του λιμανιού μοιάζει να καλωσορίζει τον επισκέπτη, ενώ πιο πάνω απλώνεται η χώρα, ένα πρότυπο κυκλαδικής αρχιτεκτονικής. Οι παραδεισένιες παραλίες του, όλες σχεδόν αμμώδεις,
συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα του νησιού. Το Κουφονήσι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά την τελευταία δεκαετία κι έτσι η φυσική ομορφιά και η παραδοσιακή γοητεία του έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες. Χαρακτηριστικό του νησιού: Όλοι απ΄το πρωί ως το βράδυ γίνονται μια παρέα!





ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες στις οποίες ανήκουν τα Κουφονήσια, συνδέονται όλο το χρόνο με το λιμάνι Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 8,30 ώρες.
Τα Κουφονήσια μέσο της γραμμής: Μήλος – Φολέγανδρος – Ίος – Θήρα – Κουφονήσι – Αμοργός και της γραμμής Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσια – Κατάπολα, συνδέονται με τα αντίστοιχα νησιά.
Επίσης, έχουν τακτική τοπική σύνδεση με τη Νάξο.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΑΞΟΥ 22850 22300

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ 22860 71379
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 22860 71375
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 22860 71360

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου