Η οικονομική κρίση λυγίζει ανθρώπους
Εικόνες πόνου και δυστυχίας παραμονές Χριστουγέννων στην Αθήνα. Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα της φτώχειας, καθώς ο αριθμός των «νεόπτωχων» ολοένα και αυξάνεται, των «νεοαστέγων» ξεπερνά τις 20.000, ενώ...
Πρόκειται για τους «νεοπεινασμένους», τους ανθρώπους εκείνους που κυριολεκτικά μέχρι χθες είχαν μια άνετη ζωή η οποία ξαφνικά έφυγε από τα χέρια τους και σήμερα αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν τη καθημερινή τους διατροφή...
Ενας τεράστιος αριθμός απόρων έχει «πλημμυρίσει» τους δρόμους των πόλεων, αναζητώντας ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία ή, ακόμη χειρότερα, μέσα στα σκουπίδια...
Πριν από λίγα χρόνια, επικρατούσε ο όρος «νεόπλουτος» σε μια Ελλάδα που φαινομενικά τουλάχιστον ευημερούσε. Λίγα χρόνια μετά, ήρθε ένας ακόμη να προστεθεί στο λεξιλόγιό μας: ο «νεόπτωχος» ή «νεοάστεγος». Μέσα σε λίγο διάστημα, οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώθηκαν για χιλιάδες ακόμη συμπολίτες μας με αποτέλεσμα να προστεθεί ένας νέος όρος: «ο νεοπεινασμένος».
Πρόκειται για μια καινούργια θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται σε έξαρση, όπως παρατηρούν αρμόδιοι του Δήμου Αθηναίων που υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα σε άπορες οικογένειες της πρωτεύουσας. Πριν έναν ακριβώς χρόνο, όλοι μιλούσαν για τους «νεόπτωχους» ή «νεοάστεγους» αναλύοντας το προφίλ τους, για το ποια ήταν η ζωή τους και πώς κατέληξε αυτή σήμερα. Ομως πριν προλάβει η ελληνική κοινωνία να συνέλθει από το πρώτο σοκ, εμφανίστηκε ένα ακόμη επακόλουθο της δεινής οικονομικής κατάστασης. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά σε απόγνωση, καθώς πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δικό τους σπίτι, μένουν σε αυτό, χωρίς ηλεκτρικό τις περισσότερες φορές και αναζητούν φαγητό σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα των δήμων. Νέοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνες οικογένειες συνωστίζονται στις ουρές των κοινωνικών υπηρεσιών για να ενταχθούν στα προγράμματα βοήθειας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα στοιχεία του ιδρύματος αστέγων του Δήμου Αθηναίων, τα οποία αποδεικνύουν τη θλιβερή πραγματικότητα. Περισσότερες από 1.000 οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό εξυπηρετούνται από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος τους παρέχει καθημερινά μια σακούλα με τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γ. Αναγνωστόπουλο, οι ανάγκες στη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων αυξάνονται δραματικά, ενώ οι περισσότεροι απ΄αυτούς είναι πλέον Ελληνες.
Διανομή τροφίμων
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο το πρώτο εξάμηνο του 2011 διένειμε τρόφιμα σε 486 οικογένειες και το β΄ εξάμηνο σε 583 ωφελούμενους. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι έφτασαν τους 743.
ΡΟΥΦ
Γιορτινά τραπέζια
Ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων θα στρώσει τα γιορτινά τραπέζια του, στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69), για τους αστέγους και για όσους βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση. Το χριστουγεννιάτικο εορταστικό τραπέζι θα περιλαμβάνει γαλοπούλα, γλυκίσματα και μουσική. Αντίστοιχο πρωτοχρονιάτικο γεύμα θα γίνει και την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΥΑΔΑ, Γ. Αποστολόπουλο, πέρυσι στις γιορτές στο Ρουφ συμμετείχαν 300 άτομα, ενώ η χωρητικότητα του γηπέδου φτάνει τα 600.
Συγκλονιστικές ιστορίες πολιτών σε ανέχεια
Μένει στο Κολωνάκι, ψάχνει με αγωνία για βοήθεια
Αμέτρητες είναι οι ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τα πάντα και ζουν από τη βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων και η Εκκλησία, και τις οποίες αντιμετωπίζει καθημερινά ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αλληλεγγύης Γ. Αποστολόπουλος. «Tον τελευταίο 1,5 χρόνο που έχω αναλάβει πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ διαπιστώνω πως μέρα με τη μέρα η κατάσταση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, χειροτερεύει» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος και προσθέτει: «είναι πραγματικά συγκλονιστικό να βλέπεις ανθρώπους να παλεύουν για την επιβίωση, οι οποίοι ενώ είχαν πολύ καλή οικονομική κατάσταση και πολλές φορές με αρκετά μεγάλη περιουσία βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς να έχουν να φάνε». Χαρακτηριστική είναι περίπτωση κυρίας του Κολωνακίου η οποία, όπως διηγείται ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να ζει από τη βοήθεια που προσφέρει ο δήμος».
Κρύβεται
«Πρόκειται για μια κυρία υψηλής κοινωνικής τάξης η οποία εξαιτίας των οικονομικών συγκυριών, παραμένει στο μεγάλο της σπίτι, αλλά αναζητά με αγωνία τρόφιμα. Χρήματα δεν έχει πλέον και προσπαθεί να ''κρυφτεί'' από τους γείτονές της, λέγοντας ότι η τσάντα με τα τρόφιμα που παίρνει από το ίδρυμα είναι για κάποιες οικογένειες που βοηθάει.
Η θλιβερή πραγματικότητα όμως είναι ότι τα παίρνει για την ίδια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ συμπληρώνοντας πως επίσης συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες των «πολύτεκνων με κομμένο ρεύμα στα σπίτια τους, των νέων ανθρώπων που είναι άνεργοι και πολλές φορές άστεγοι, των χαμηλοσυνταξιούχων των εξαθλιωμένων μεταναστών που ψάχνουν για μια φωτεινή χαραμάδα στη ζωή τους».
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Καθημερινά μοιράζονται 10.000 μερίδες φαγητού
«Κανένας χωρίς φαγητό, κανένας χωρίς φάρμακο», είναι το σύνθημα της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζει το ανθρωπιστικό της έργο αδιαλείπτως και στέκεται στο πλευρό των οικογενειών που στερούνται τα βασικά για την επιβίωση και ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η κρίση, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κ. Δήμτσας, έχει απλώσει τα πλοκάμια από άκρη σ' άκρη στη χώρα και το χειρότερο είναι ότι οι προβλέψεις για το 2013 κάνουν λόγο για μια ακόμη δυσκολότερη χρονιά.
«Τα αιτήματα για δέματα με τρόφιμα φτάνουν τα 7.000, ωστόσο εμείς έχουμε τη δυνατότητα μόνο για 4.000», σημειώνει ο κ. Δήμτσας, προσθέτοντας ότι παρατηρείται «τραγική άνοδος των Ελλήνων που ζητούν βοήθεια, κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες 40-55 ετών».
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μόλις έναν χρόνο συγκεντρώθηκαν 372.000 κιλά τροφίμων εντός των ορίων της Αρχιεπισκοπής και διανεμήθηκαν έως σήμερα 337.050 κιλά είδη πρώτης ανάγκης. Καθημερινά η «Αποστολή» μοιράζει 10.000 μερίδες φαγητού σε 5.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ειδικά για τους πολυτέκνους το 2012 δόθηκαν 3.000 δέματα σε 777 οικογένειες.
Οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται διαρκώς σε όλη τη χώρα, ενώ τις ημέρες αυτές κλιμάκιο της «Αποστολής» επισκέφθηκε το Κιλκίς, όπου μοίρασε 750 κιλά τρόφιμα.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας οι «μεγάλες πληγές»
Επιασαν δουλειά στην Ελλάδα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»
Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
«Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, βασικό κριτήριο για την παρέμβαση και τη δράση μας αποτελούσαν πάντα οι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων και ο αποκλεισμός τους από την ιατρική βοήθεια.
Και στην Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας αποκλείονται από το σύστημα υγείας, περιθωριοποιούνται και διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις δικές μας, αλλά και αυτές ειδικών στον χώρο της δημόσιας υγείας, τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται σήμερα στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης και τον κοινωνικό αποκλεισμό (όπως η φυματίωση, το AIDS, η ελονοσία).
Ξεκινάμε λοιπόν μια παρέμβασή μας στο κέντρο της Αθήνας στοχεύοντας στις ιατρικές ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων και στην αντιμετώπιση των «ασθενειών της φτώχειας», σε συνεργασία με ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.
''Ασθένειες της φτώχειας'' ονομάζουμε εκείνες που επηρεάζονται από κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για την υγεία, δηλαδή πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντολογικούς κ.ά. Σε πολλές από τις ''αναπτυσσόμενες χώρες'' οι πιο σοβαρές ασθένειες είναι η ελονοσία, το AIDS και η φυματίωση.
Οι θεραπείες αυτές, πέραν του ότι κοστίζουν, εάν δεν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο, μπορεί να οδηγήσουν σε ανθεκτικές μορφές της ασθένειας.
Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει μεγάλο μέρος πληθυσμού που έχει πληγεί από την κρίση διατρέχοντας έτσι υψηλό κίνδυνο για μεταδιδόμενα νοσήματα.
Οι ειδικές ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν από αυτά τα νοσήματα είναι ομάδες με αυξημένη κινητικότητα (κατοικίας) ή δυσκολίες συμπεριφοράς. Αυτές οι ομάδες χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και προσοχής, με προσαρμοσμένους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας.
Στόχος των ''Γιατρών Χωρίς Σύνορα'' είναι να εξασφαλίσουμε σε άστεγους, τοξικομανείς, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, για τη διάγνωση και τη θεραπεία από ασθένειες όπως η φυματίωση, το AIDS, η ελονοσία κ.λπ.».
Ανάγκη τώρα για αλληλεγγύη
«Η κοινωνία των πολιτών να στηρίξει τους αστέγους»
Αντα Αλαμάνου, υπεύθυνη προγράμματος στήριξης αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑΣ:
«Το σημαντικό είναι ότι αλλάζει η ταυτότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαβίωσης. Ανθρωποι που δεν περίμεναν ποτέ να φθάσουν σε αυτό το σημείο. Πολλοί καταλήγουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους. Οι κύριες ανάγκες τους πια δεν είναι μόνο η εξεύρεση φαγητού αλλά είναι η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη συνέχεια η εργασία. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πλέον βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας και αρκετοί κάτω από αυτό δεν είναι αδιάφοροι για το μέλλον, είναι ενεργοί πολίτες. Εμείς στην ΚΛΙΜΑΚΑ δίνουμε φαγητό σε πάνω από 200 άτομα και οι μεγαλύτερες ανάγκες μας είναι σε χοντρά ρούχα, μπουφάν, θερμαντικά σώματα, είδη ατομικής υγιεινής και χώρου...
Το πιο αισιόδοξο που βλέπουμε είναι ότι αναδεικνύεται περισσότερο από παλιά το αίσθημα αλληλεγγύης, το οποίο έρχεται να καλύψει τα κενά της πολιτείας. Η κοινωνία των πολιτών είναι ίσως η πιο ουσιαστική απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα».
... στον θλιβερό κατάλογο προστίθεται και ένα νέο φαινόμενο που μέρα με τη μέρα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ενας τεράστιος αριθμός απόρων έχει «πλημμυρίσει» τους δρόμους των πόλεων, αναζητώντας ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία ή, ακόμη χειρότερα, μέσα στα σκουπίδια...
Πριν από λίγα χρόνια, επικρατούσε ο όρος «νεόπλουτος» σε μια Ελλάδα που φαινομενικά τουλάχιστον ευημερούσε. Λίγα χρόνια μετά, ήρθε ένας ακόμη να προστεθεί στο λεξιλόγιό μας: ο «νεόπτωχος» ή «νεοάστεγος». Μέσα σε λίγο διάστημα, οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώθηκαν για χιλιάδες ακόμη συμπολίτες μας με αποτέλεσμα να προστεθεί ένας νέος όρος: «ο νεοπεινασμένος».
«Μέρα με τη μέρα η κατάσταση των συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση χειροτερεύει», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Γ. Αποστολόπουλος. |
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δικό τους σπίτι, μένουν σε αυτό, χωρίς ηλεκτρικό τις περισσότερες φορές και αναζητούν φαγητό σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα των δήμων. Νέοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνες οικογένειες συνωστίζονται στις ουρές των κοινωνικών υπηρεσιών για να ενταχθούν στα προγράμματα βοήθειας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι τα στοιχεία του ιδρύματος αστέγων του Δήμου Αθηναίων, τα οποία αποδεικνύουν τη θλιβερή πραγματικότητα. Περισσότερες από 1.000 οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό εξυπηρετούνται από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος τους παρέχει καθημερινά μια σακούλα με τρόφιμα.
«Τα αιτήματα για δέματα με τρόφιμα φτάνουν τα 7.000, ωστόσο εμείς έχουμε τη δυνατότητα μόνο για 4.000», τονίζει ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κ. Δήμτσας. |
Οι «νεοπεινασμένοι» δεν προσέρχονται στα συσσίτια του δήμου, αλλά προσπαθούν να ενταχθούν στις λίστες διανομής τροφίμων.
Από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων υπολογίζεται ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στον δρόμο και ολόκληρες οικογένειες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταλύουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα είναι αδιευκρίνιστος.
Απ. Βειζής: Στην αντιμετώπιση των «ασθενειών της φτώχειας» επικεντρώνονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. |
Γιορτινά τραπέζια
Μένει στο Κολωνάκι, ψάχνει με αγωνία για βοήθεια
Αντα Αλαμάνου: Πάνω από 200 άνθρωποι στηρίζονται από τα προγράμματα της ΚΛΙΜΑΚΑΣ. |
Κρύβεται
«Πρόκειται για μια κυρία υψηλής κοινωνικής τάξης η οποία εξαιτίας των οικονομικών συγκυριών, παραμένει στο μεγάλο της σπίτι, αλλά αναζητά με αγωνία τρόφιμα. Χρήματα δεν έχει πλέον και προσπαθεί να ''κρυφτεί'' από τους γείτονές της, λέγοντας ότι η τσάντα με τα τρόφιμα που παίρνει από το ίδρυμα είναι για κάποιες οικογένειες που βοηθάει.
Η θλιβερή πραγματικότητα όμως είναι ότι τα παίρνει για την ίδια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ συμπληρώνοντας πως επίσης συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες των «πολύτεκνων με κομμένο ρεύμα στα σπίτια τους, των νέων ανθρώπων που είναι άνεργοι και πολλές φορές άστεγοι, των χαμηλοσυνταξιούχων των εξαθλιωμένων μεταναστών που ψάχνουν για μια φωτεινή χαραμάδα στη ζωή τους».
ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Καθημερινά μοιράζονται 10.000 μερίδες φαγητού
«Κανένας χωρίς φαγητό, κανένας χωρίς φάρμακο», είναι το σύνθημα της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζει το ανθρωπιστικό της έργο αδιαλείπτως και στέκεται στο πλευρό των οικογενειών που στερούνται τα βασικά για την επιβίωση και ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η κρίση, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κ. Δήμτσας, έχει απλώσει τα πλοκάμια από άκρη σ' άκρη στη χώρα και το χειρότερο είναι ότι οι προβλέψεις για το 2013 κάνουν λόγο για μια ακόμη δυσκολότερη χρονιά.
«Τα αιτήματα για δέματα με τρόφιμα φτάνουν τα 7.000, ωστόσο εμείς έχουμε τη δυνατότητα μόνο για 4.000», σημειώνει ο κ. Δήμτσας, προσθέτοντας ότι παρατηρείται «τραγική άνοδος των Ελλήνων που ζητούν βοήθεια, κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες 40-55 ετών».
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μόλις έναν χρόνο συγκεντρώθηκαν 372.000 κιλά τροφίμων εντός των ορίων της Αρχιεπισκοπής και διανεμήθηκαν έως σήμερα 337.050 κιλά είδη πρώτης ανάγκης. Καθημερινά η «Αποστολή» μοιράζει 10.000 μερίδες φαγητού σε 5.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ειδικά για τους πολυτέκνους το 2012 δόθηκαν 3.000 δέματα σε 777 οικογένειες.
Οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται διαρκώς σε όλη τη χώρα, ενώ τις ημέρες αυτές κλιμάκιο της «Αποστολής» επισκέφθηκε το Κιλκίς, όπου μοίρασε 750 κιλά τρόφιμα.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας οι «μεγάλες πληγές»
Επιασαν δουλειά στην Ελλάδα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»
Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
«Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, βασικό κριτήριο για την παρέμβαση και τη δράση μας αποτελούσαν πάντα οι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων και ο αποκλεισμός τους από την ιατρική βοήθεια.
Και στην Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας αποκλείονται από το σύστημα υγείας, περιθωριοποιούνται και διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις δικές μας, αλλά και αυτές ειδικών στον χώρο της δημόσιας υγείας, τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται σήμερα στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία μεταδοτικών νοσημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης και τον κοινωνικό αποκλεισμό (όπως η φυματίωση, το AIDS, η ελονοσία).
Ξεκινάμε λοιπόν μια παρέμβασή μας στο κέντρο της Αθήνας στοχεύοντας στις ιατρικές ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων και στην αντιμετώπιση των «ασθενειών της φτώχειας», σε συνεργασία με ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.
''Ασθένειες της φτώχειας'' ονομάζουμε εκείνες που επηρεάζονται από κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για την υγεία, δηλαδή πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντολογικούς κ.ά. Σε πολλές από τις ''αναπτυσσόμενες χώρες'' οι πιο σοβαρές ασθένειες είναι η ελονοσία, το AIDS και η φυματίωση.
Οι θεραπείες αυτές, πέραν του ότι κοστίζουν, εάν δεν λαμβάνονται με το σωστό τρόπο, μπορεί να οδηγήσουν σε ανθεκτικές μορφές της ασθένειας.
Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει μεγάλο μέρος πληθυσμού που έχει πληγεί από την κρίση διατρέχοντας έτσι υψηλό κίνδυνο για μεταδιδόμενα νοσήματα.
Οι ειδικές ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν από αυτά τα νοσήματα είναι ομάδες με αυξημένη κινητικότητα (κατοικίας) ή δυσκολίες συμπεριφοράς. Αυτές οι ομάδες χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και προσοχής, με προσαρμοσμένους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας.
Στόχος των ''Γιατρών Χωρίς Σύνορα'' είναι να εξασφαλίσουμε σε άστεγους, τοξικομανείς, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, για τη διάγνωση και τη θεραπεία από ασθένειες όπως η φυματίωση, το AIDS, η ελονοσία κ.λπ.».
Ανάγκη τώρα για αλληλεγγύη
«Η κοινωνία των πολιτών να στηρίξει τους αστέγους»
Αντα Αλαμάνου, υπεύθυνη προγράμματος στήριξης αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑΣ:
«Το σημαντικό είναι ότι αλλάζει η ταυτότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαβίωσης. Ανθρωποι που δεν περίμεναν ποτέ να φθάσουν σε αυτό το σημείο. Πολλοί καταλήγουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους. Οι κύριες ανάγκες τους πια δεν είναι μόνο η εξεύρεση φαγητού αλλά είναι η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη συνέχεια η εργασία. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πλέον βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας και αρκετοί κάτω από αυτό δεν είναι αδιάφοροι για το μέλλον, είναι ενεργοί πολίτες. Εμείς στην ΚΛΙΜΑΚΑ δίνουμε φαγητό σε πάνω από 200 άτομα και οι μεγαλύτερες ανάγκες μας είναι σε χοντρά ρούχα, μπουφάν, θερμαντικά σώματα, είδη ατομικής υγιεινής και χώρου...
Το πιο αισιόδοξο που βλέπουμε είναι ότι αναδεικνύεται περισσότερο από παλιά το αίσθημα αλληλεγγύης, το οποίο έρχεται να καλύψει τα κενά της πολιτείας. Η κοινωνία των πολιτών είναι ίσως η πιο ουσιαστική απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου