Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ηθικό ακμαιότατο στην ευρωζώνη…

Η αισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης...

...βελτιώθηκε αισθητά τον Αύγουστο, αλλά η επίμονα υψηλή ανεργία , ιδιαίτερα στις ασθενέστερες χώρες, τόνισε για άλλη μια φορά το χάσμα που χωρίζει τη βόρεια ευημερία από τη νότια δυστυχία.Η εμπιστοσύνη...
... μεταξύ των διευθυντών των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα στη ζώνη του ευρώ. Η θετική τάση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στη Γερμανία και την Ολλανδία , αλλά παρατηρήθηκε επίσης στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η αύξηση της εμπιστοσύνης έχει οδηγήσει κάποιους να προβλέψουν ότι οι 17 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ έχουν ξεπεράσει το χειρότερο μέρος από μια κρίση που πυροδοτήθηκε από τις επενδύσεις των τραπεζών σε ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια και αργότερα οδήγησε ορισμένες χώρες στο χείλος της χρεοκοπίας .

«Η πιο οξεία φάση της κρίσης και η πιο σκληρή περίοδος της λιτότητας είναι πίσω μας», δήλωσε ο Dirk Schumacher , οικονομολόγος της Goldman Sachs .

Την ίδια στιγμή η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλων ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο έφτασε το 1,3 τοις εκατό, κάτω από το 1,6 τοις εκατό τον προηγούμενο μήνα κάτι που οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας .

Η έλλειψη πιέσεων στις τιμές είναι ένα ακόμη δυναμικό όφελος για την οικονομία , δίνοντας στα νοικοκυριά μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Επίσης θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιμείνει στην πολιτική της χαμηλών επιτοκίων για να προσπαθήσει να βοηθήσει την οικονομία.

Όμως, παρά τη βελτίωση του ηθικού, η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο παρέμεινε σε επίπεδο ρεκόρ στο 12,1 τοις εκατό, αν και υπάρχει μια τεράστια διακύμανση στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των χωρών, όπως η Γερμανία , όπου η αγορά εργασίας είναι ισχυρή , και την Ελλάδα ή την Ισπανία, όπου περισσότεροι από ένας στους τέσσερις δεν έχουν δουλειά.

«Θα ήταν μάλλον λάθος να δηλώσει κανείς ότι η κρίση έχει τελειώσει ,» Juergen Fitschen , ο συν- διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ενώ μόλις το 5 τοις εκατό των εργαζομένων στη Γερμανία είναι εκτός εργασίας, σύμφωνα με τη Eurostat , το ποσοστό αυτό έφθασε σχεδόν το 28 τοις εκατό στην Ελλάδα και άγγιξε το 26 τοις εκατό στην Ισπανία.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν 15.000 λιγότεροι άνθρωποι στην ευρωζώνη χωρίς δουλειά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, 3,5 εκατομμύρια κάτω των 25 ετών παραμένουν άνεργοι .

«Δεν έχουμε βγει από την αρνητική δυναμική στο νότο της Ευρώπης», δήλωσε ο Guntram Wolff του think tank Bruegel . « Ο εύθραυστος τραπεζικός τομέας, η αδύναμη ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία αποτελούν ακόμα απειλή.»

Μια επιβράδυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης θα αποτελέσει θέμα στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 5ης Σεπτεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της συζήτησε την εκ νέου μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, αλλά αποφάσισε αντ 'αυτού ότι θα τα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο .

Τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης δεν δείχνουν ότι χρειάζεται περισσότερη μείωση, αλλά η πτώση του πληθωρισμού μπορεί να ωθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής σε επανεξέταση του θέματος.

«Ενώ η ανάκαμψη φαίνεται να είναι σε εξέλιξη , υπάρχει κάθε λόγος για να η κρατήσει η κεντρική τράπεζα την παρούσα στάση της για το άμεσο μέλλον» δήλωσε η Jennifer McKeown της Capital Economics. Τα μέλη της ΕΚΤ έχουν στείλει ωστόσο ανάμικτα μηνύματα ενόψει της συνόδου της Πέμπτης .

Ο Κύπριος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε αργά την περασμένη εβδομάδα ότι μια μείωση των επιτοκίων ήταν ακόμη «στα χαρτιά», προσθέτοντας ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία ήταν «πιο ενθαρρυντικά» . Όμως, ο Ewald Nowotny της Αυστρίας δεν έβλεπε λόγο για νέα μείωση.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Jens Weidmann δήλωσε ότι όσο τα επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά, τόσο λιγότερο αποτελεσματική θα γίνεται νομισματική πολιτική και τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου