Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Tου Άγη Βερούτη

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013
Γιατί ουδείς δεν λέει κουβέντα;
Αυτά που συμβαίνουν με τις ελληνικές τράπεζες είναι άξια απορίας:
-Πήραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, τη οκταετία 2002-2009 τα οποία έριξαν στην Ελληνική και Βαλκανική οικονομία.
-Χρηματοδότησαν τη σπατάλη του ελληνικού κράτους με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ...
... σε δανεισμό κρατικών οργανισμών Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση παροχολογίας ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που δανειζόταν μελλοντικό εισόδημα αγέννητων.

-Χρηματοδότησαν ύποπτες συναλλαγές, με ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το δανεισμό, με αποτέλεσμα τεράστια μη-εξυπηρετούμενα δάνεια.
-Έθεσαν σε κίνδυνο με αυτή την ύποπτη λειτουργία τους τη δανειοληπτική τους δυνατότητα.
-Δανείστηκαν ρευστότητα από την ΕΚΤ με εγγύηση του Ελληνικού Λαού για να αναχρηματοδοτήσουν τα ανοίγματα τους το 2008-2013.
-Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με €50 χρήμα του Ελληνικού Λαού, για τις χασούρες τους από την αλόγιστη χρηματοδότηση του δημοσίου, και τα θαλασσοδάνεια που έδωσαν σε ύποπτες συνθήκες.
-Κέρδισαν το ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις τους, για ενέργειες τους που έκλαψαν τους μετόχους τους.
-Αύξησαν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια τους εν μέσω κρίσης, και ενώ ο δικός τους δανεισμός μειώθηκε σε κόστος.
-Στραγγαλίζουν τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας της οικονομίας κάνοντας πιστωτική συρρίκνωση (απομόχλευση) μετά την ανακεφαλαιοποίηση που υποτίθεται ότι θα στήριζαν την οικονομία.
-Μειώνουν όμως τα επιτόκια δανεισμού προς το ελληνικό κράτος, για τα έντοκα γραμμάτια, όπου ο δανεισμός έχει συνολικά αυξηθεί εις βάρος της πραγματικής οικονομίας.
-Ενώ πλέον κατά 90% ανήκουν στο κράτος, δηλαδή το Λαό, παραμένουν οι διοικήσεις που τις έφεραν ως εδώ.
-Συνεχίζουν τον εναγκαλισμό με το πολιτικό σύστημα, αναχρηματοδοτώντας πχ κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
-Διαλύουν την εναπομείνουσα παραγωγική οικονομία τραβώντας το χαλί της χρηματοδότησης ακόμη και από επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Διερωτώμαι:
Γιατί ουδείς δεν λέει κουβέντα; Ειδικά τα κόμματα που υποτίθεται ότι ευαγγελίζονται την εξυγίανση, γιατί σιωπούν;
Οι εισαγγελείς γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ελέγχους;
Όλοι στο παιχνίδι είναι;
Πώς γίνεται σε αυτό το παιχνίδι χαμένος να είναι πάντα ο λαουτζίκος;

Ξέρει κανείς;

Αγησίλαος Βερούτης

Είναι Μηχανολόγος με μεταπτυχιακά στην Οικολογική βιομηχανική παραγωγή. Γεννήθηκε το 1964 στο Μιλάνο της Ιταλίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία όπου έζησε και εργάστηκε συνολικά δεκαεφτά χρόνια. Bachelor of Engineering: Mechanical Engineering / Manufacturing Systems cum laude, 1987, Stevens Institute of Technology, Hoboken, New Jersey, U.S.A. Master of Philosophy: Advanced Manufacturing Systems, 1994, Cranfield University, School of Industrial and Manufacturing Science, Cranfield University, U.K.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου