Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Με ψυχραιμία και σταθερότητα απαντά η ελληνική κυβέρνηση

Διαρκείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου
«Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται» -«Το μνημόνιο είναι νεκρό, όσοι επιμένουν δεν θέλουν να προκύψει συμφωνία»
Με ψυχραιμία και σταθερότητα...
,,, απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στο εκβιαστικό όπως το χαρακτηρίζει τελεσίγραφο του Eurogroup που στην ουσία ζητά παράδοση άνευ όρων της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή του Μνημονίου.

Για την ηγεσία της κυβέρνησης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από το σκληρό κείμενο και από την υπαναχώρηση του κ. Μοσκοβισί που αποκάλυψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκεται το Βερολίνο. Κατά τις χθεσινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου που ήταν σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες το μόνο ερώτημα ήταν “που το πάει το Βερολίνο, αν είναι απόφαση ρήξης ή επίδειξη ισχύος και πίεση για περισσοτέρες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά;”. Παρότι οι  μετέχοντες στις συσκέψεις έλεγαν ότι “τα πράγματα είναι δύσκολα ωστόσο πρόσθεταν ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες να προκύψει ένας επωφελής συμβιβασμός”.

Οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται 

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι “οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται” καθώς επίσης ότι το μνημόνιο είναι νεκρό και όσοι επιχειρούν να το επαναφέρουν χάνουν τον χρόνο τους καθώς με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να παρασυρθεί στην παγίδα των “εταίρων” και να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, αντίθετα επιμένει στην αναζήτηση συμβιβασμού ενώ επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πριν από το Eurogroup “υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.  Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει”. Στο ίδιο πλαίσιο συνεργάτες του κ. Τσίπρα εξηγούσαν ότι το τελικό κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ως βάση συζήτησης αποτελούσε ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη”.

Απόλυτη είναι η στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και στον κ. Βαρουφάκη τον οποίο επιχειρούν να υπονομεύσουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. “Μάλλον δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων” ανέφερε η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην ίδια γραμμή ήταν και η απάντηση του κ. Πάνου Καμμένου χθες μετά την συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό. “Δέν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε όχι. Δεν εκβιαζόμαστε”. ήταν η δήλωση που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Καμμένος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα 

Πιο σκληρή ήταν η απάντηση της Αριστερής Πλατφόρμας σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο iskra το οποίο αναφέρει ότι “το ιμπεριαλιστικό τελεσίγραφο της Γερμανικής ΕΕ και των Γάλλων «κανίς» του Βερολίνου είναι πολύ απλό στη χυδαιότητά του: μόνη διέξοδο που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση είναι να ζητήσει παράταση του προγράμματος, με απλά λόγια να ζητήσει παράταση του μνημονίου!!! Αυτές τις ώρες η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο ελληνικός λαός οφείλουν να λάβουν ιστορικές αποφάσεις και να απαντήσουν τολμηρά στην πρόκληση. Η Ελλάδα δεν έχει καμμία άλλη επιλογή από το να απορρίψει τα τελεσίγραφα και να ακολουθήσει μέχρι τέλους μια συνεπή και σταθερή αντιμνημονιακή πορεία, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες, οι οποίες μόνο πρόσκαιρες θα αποδειχθούν, ανοίγοντας στη συνέχεια ελπιδοφόρους αναπτυξιακούς ορίζοντες”.

Το εσωτερικό μέτωπο 

Ανησυχία όμως στην ελληνική κυβέρνηση προκαλεί και η κίνηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να επιδιώξει συνεννόηση και συντονισμό κινήσεων με τις “ευρωπαικές δυνάμεις”. Αν και απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο ή διαρροή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απορούσαν “γιατί αυτή η κίνηση την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται σφοδρή επίθεση από το Βερολίνο” και πρόσθεταν ότι “ανεξάρτητα από τις προθέσεις συνιστά υπονόμευσης της κυβερνητικής προσπάθειας”. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου