Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Παγκόσμια ανησυχία από εταιρείες κολοσσούς για το «μαγικό» συστατικό που παράγει το Σουδάν

Αραβικό κόμμι

Ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών απειλεί να προκαλέσει η εμφύλια διαμάχη στο Σουδάν
Όπως αναφέρει το Reuters.. ..η εμφύλια διαμάχη στη χώρα έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο απόθεμα αραβικού κόμμι το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα του Σουδάν με ευρεία χρήση στην βιομηχανία αεριούχων ποτών, τα γλυκά ακόμη και τα καλλυντικά.

Το 70% της παραγωγής του αραβικού κόμμι για το οποίο δεν υπάρχουν πολλά υποκατάστατα προέρχεται από δένδρα ακακίας που βρίσκονται την περιοχή του Σάχελ στο Σουδάν.

Ήδη εταιρείες κολοσσοί όπως η Coca Cola και Pepsico που βασίζονται στην παραγωγή αυτή έχουν δημιουργήσει απόθεμα ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους για διάστημα από τρεις έως έξι μήνες προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά.

«Ανάλογα με το για πόσο διάστημα για συνεχιστεί η σύγκρουση τότε μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις για τα τελικά προϊόντα που θα βλέπουμε στα ράφια» λέει ο Ρίτσαρντ Φίνεγκαν στέλεχος του Kerry Group η οποία είναι κύριος προμηθευτής αραβικού κόμμι στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών.

Η παγκόσμια παραγωγή αραβικού κόμμι ανέρχεται σε 120.000 τόνους το χρόνο αξίας 1,1 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Kerry Group.

Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνει συλλογή του προϊόντος στο Σουδάν λόγω της αναταραχής και των οδοφραγραγμάτων λέει ο Μοχαμάντ Αλνούρ, επικεφαλής της Gum Arabic USA, η οποία πωλεί το προϊόν σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Σχεδόν αδύνατη είναι η επικοινωνία με τους συνδέσμους στο Σουδάν αλλά και τους αξιωματούχους στο λιμάνι καθώς δίνεται προτεραιότητα στην εκκένωση των πολιτών από την χώρα.

Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούν το αραβικό κόμμι το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε αντίθεση με τους χώρους των καλλυντικών και των εκτυπώσεων μπορούν να βρουν εναλλακτικά προϊόντα.

Το πόσο σημαντικό είναι το αραβικό κόμμι για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών ότι εξαιρέθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Σουδάν από τη δεκαετία του 1990 τόσο επειδή ήταν απαραίτητο αλλά και λόγω του φόβου δημιουργίας μαύρης αγοράς.

Στελέχη της αγοράς δηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη πότε θα αποκατασταθεί η παραγωγική αλυσίδα.



πηγή-www.cnn.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου