Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Κληρονομιά με χρέη: Οι παγίδες για τους κληρονόμους

Ποιες είναι οι ευθύνες των κληρονόμων - Τι ισχύει για την αποποίηση κληρονομίας
Σε περιπέτειες με το Δημόσιο κινδυνεύουν να μπλέξουν οι φορολογούμενοι που μαζί με τα ακίνητα ή τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κληρονομούν και τα χρέη αυτών που απεβίωσαν....Οι οφειλές στην εφορία ή τους δήμους δεν διαγράφονται αλλά «περνούν» στους απογόνους. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι κληρονόμοι αγνοούν ότι ο συγγενής τους δεν είχε αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα να χάνουν την προθεσμία για να αποποιηθούν την κληρονομιά και φορτώνονται τις οφειλές του κληρονομούμενου.

Πρόβλημα αποτελεί και η περίπτωση που υπάρχει διαθήκη με την οποία ορίζεται ότι τα χρέη βαρύνουν μόνο έναν ή ορισμένους εκ των συγκληρονόμων. Μια τέτοια ρύθμιση με τη διαθήκη δεν μπορεί να αντιταχθεί έναντι του δανειστή της κληρονομιάς, δηλαδή του Δημοσίου, σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών της κληρονομιάς έναντι του Δημοσίου.


Ευθύνη κληρονόμου

Οι κληρονόμοι ευθύνονται για όλα τα χρέη του αποβιώσαντα κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας. Ο κληρονόμος που αποδέχεται την κληρονομιά ευθύνεται για την εξόφληση των χρεών της κληρονομιάς με το σύνολο της περιουσίας του (ατομική και κληρονομιαία).

Ενδεικτικά αναφέρουμε την καταβολή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του αποβιώσαντα προς το Δημόσιο. Ο/Οι κληρονόμος/οι που έχει/έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς δεν ευθύνονται για τα χρέη του αποβιώσαντα.

Στην περίπτωση που ο κληρονόμος αποδέχτηκε την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής, η ευθύνη του περιορίζεται μέχρι του ενεργητικού της κληρονομιάς. Αυτό σημαίνει ότι ευθύνεται για την εξόφληση των χρεών με τα περιουσιακά στοιχεία της κληρονομιάς και όχι με την ατομική του περιουσία. Εάν εκπέσει του ευεργετήματος κατά τις κείμενες διατάξεις, ευθύνεται ως απλός κληρονόμος.

Οι κληρονόμοι έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τις οφειλές που είναι βεβαιωμένες στο όνομα του αποβιώσαντα κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

Αποποίηση κληρονομιάς

Σε περίπτωση που οι κληρονόμοι επιθυμούν να αποποιηθούν την κληρονομιά, καλούνται να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο Γραμματέα του Ειρηνοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου ο αποβιώσας είχε κατά το χρόνο του θανάτου την κατοικία του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών. Η προθεσμία αρχίζει όταν ο κληρονόμος μαθαίνει την επαγωγή και τον λόγο της. Στην επαγωγή από διαθήκη, η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.

Επαγωγή είναι η κλήση των κληρονόμων στην κληρονομιά και η καθολική, άμεση και αυτοδίκαιη κτήση της κληρονομιάς από αυτούς.

Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία των τεσσάρων μηνών χωρίς να κατατεθεί αίτηση αποποίησης κληρονομιάς, τότε θεωρείται ότι έχουμε σιωπηρή αποδοχή της κληρονομιάς.

Εξαιρέσεις

Υπάρχουν εξαιρέσεις σε δύο περιπτώσεις. Εάν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στο εξωτερικό ή εάν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, τότε υπάρχει δυνατότητα αποποίησης της κληρονομιάς εντός ενός έτους.



πηγή-www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου