Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

«Κλείδωσαν» τα 243 εκατ. ευρώ για το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους – Ποιοι θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα

Στο τέλος Φεβρουαρίου η πληρωμής της έκτακτης εισφοράς από τα διυλιστήρια
Το δρόμο για την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των διυλιστηρίων ύψους 243 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έκτακτου επιδόματος των Χριστουγέννων σε περίπου 2 εκατ. συνταξιούχος και...ευάλωτα άνοιξε η υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει το ύψος της προσωρινής εισφοράς αλληλεγγύης, τις υπόχρεες εταιρείες, τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα είσπραξης.

Σύμφωνα με την απόφαση η υποβολή της σχετικής δήλωσης θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τις εταιρείες διύλισης έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2024 ενώ η καταβολή του έκτακτου φόρου θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Ειδικότερα η απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Δήμας, προβλέπει τα εξής:
  • Οι εταιρίες διύλισης θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι την επόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου Με την υποβολή της δήλωσης βεβαιώνεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στην αρμόδια υπηρεσία και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία καταβάλλεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Μέσω της εφαρμογής «Τα Μηνύματά μου», που είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής «Μητρώο και Επικοινωνία» της ψηφιακής πύλης myAADE, αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης αναρτάται στη θυρίδα του φορολογουμένου στο myAADE, είτε υπογεγραμμένη ψηφιακά, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα, είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan). Επιπρόσθετα, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης και καταβολής της προσωρινής συνεισφορά αλληλεγγύης είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά 75% τουλάχιστον προέρχονται από εξόρυξη λιθάνθρακα, εξόρυξη λιγνίτη, άντληση αργού πετρελαίου, άντληση φυσικού αερίου, παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης και παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
  • Η εισφορά θα υπολογιστεί με συντελεστή 33% στα κέρδη που υπερβαίνουν κατά 20% το μέσο όρο των ετών 2018- 2021. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος συστάθηκε ή διεξάγει εργασίες μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό προσαρμόζεται αναλόγως των ετών λειτουργίας του, ήτοι, το άθροισμα των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των ετών λειτουργίας του υπόχρεου διαιρείται με τον αριθμό των ετών αυτών.
  • Ο φόρος θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Για τις περιπτώσεις που το φορολογικό έτος αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023, η προσωρινή εισφορά καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης
Ποιοι θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα


Τα έσοδα από την προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης θα πάνε για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος πριν από τα Χριστούγεννα σε 1.927.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδικότερα οι δικαιούχοι και τα ποσά έχουν ως εξής:


700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ. Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ, για άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ η ενίσχυση θα είναι 150 ευρώ και για άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ το ποσό ανέρχεται σε 100 ευρώ.

767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.

220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.


πηγή-www.newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου