Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Μπρα-ντε-φερ για τρεις, με την Ελλάδα… ουδέτερο παρατηρητή

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μέτωπο Μέρκελ-Λαγκάρντ κατά Νταλάρα
Σε ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Γερμανίας και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) έχει εξελιχθεί η συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους.
Με την Ελλάδα εντελώς αμέτοχη...
...  και ανίκανη να παρέμβει στη συζήτηση, το Βερολίνο κουνά το δάχτυλο τόσο προς την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών (που η ίδια η Γερμανία έβαλε στο παιχνίδι), αλλά και προς την πλευρά της (αμέτοχης) Ελλάδας.

Όπως μας προειδοποίησε χθες η κ. Μέρκελ, η χώρα μας δεν θα λάβει προσωρινό δάνειο αν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και επομένως υπάρχει ανάγκη να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο οι συζητήσεις, καθώς στις 20 Μαρτίου λήγει το γνωστό θηριώδες ομόλογο της τάξης των 14,5 δις ευρώ.

Το χθεσινό Eurogroup δεν είχε να προσθέσει και πολλά στην συγκεκριμένη συζήτηση και αρκέστηκε στη διαβεβαίωση Βενιζέλου ότι διεξάγεται «ουσιαστική και εποικοδομητική» συζήτηση.

Πάντως, έγινε γνωστό ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν στις 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η επίσημη προσφορά.

βερολίνο και ΔΝΤ επιμένουν στην ανάγκη να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, να βρεθεί δηλαδή μια βιώσιμη λύση, κάτι που θα εξασφαλιστεί μόνο με δραστική απομείωση του χρέους και χαμηλό επιτόκιο, που δεν θα ξεπερνά το 3%.

«Θέλουμε η χώρα να πάει καλύτερα και κάποια στιγμή να μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές και να μην εξαρτάται συνεχώς από εξωτερική βοήθεια» συμπλήρωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το χρέος, το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας πως μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της χώρας και υπογραμμίζοντας πως το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να ξεπεράσει «κατά πολύ» το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Την ίδια ώρα, η τρόικα επιμένει στις πιέσεις της για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Ν.Δ. έχει δηλώσει πως δεν θα συμφωνήσει στην «επίλυση» του θέματος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε αντίθεση με τον κ. Παπαδήμο που δεν το έχει αποκλείσει.


http://www.elzoni.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου