Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Tου Άγη Βερούτη

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012
Το πρόβλημα ρευστότητας δεν θα λυθεί ούτε με την εκταμίευση της δόσης
Με εντυπωσιάζει πώς δεν βλέπουν οι περισσότεροι ότι το πρόβλημα της ρευστότητος ΔΕΝ θα λυθεί με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις, διότι αυτή θα πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, και λήξεις ομολόγων.

Πόσο μάλλον αν αυτή δοθεί σε δόσεις,...
... όπως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προτείνει το ΔΝΤ.

Τα παραπάνω φυσικά αφήνουν την Ελληνική οικονομία που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 45 δις ευρώ στα τελευταία 3 χρόνια σε δραματική κατάσταση.

Μια νέα τρύπα θα δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα, από τα μη-εξυπηρετούμενα στεγαστικά (NPL's) που φτάνουν ήδη στο 20%-25% αναλόγως την τράπεζα, και τα μη-εξυπηρετούμενα καταναλωτικά που φημολογείται ότι φτάνουν και το 35% σε κάποιες τράπεζες.

Επιπροσθέτως, οι οφειλές προς το κράτος, ακόμη και αν θέλει να πληρώσει ο φορολογούμενος, κινδυνεύουν από στάση πληρωμών λόγω έλειψης ρευστότητας των ιδιωτών. Αυτό θα προκαλέσει με τη σειρά του κατάρρευση εσόδων του κράτους, και μετά στάση πληρωμών του κράτους, σειρά κατασχέσεων περιουσιών ιδιωτών, και είσπραξη φόρων με το πιστόλι στο χέρι.

Τί δεν καταλαβαίνει κάποιος όταν λέμε "αγχόνη ρευστότητας";

Σίγουρα κάθε λύση παροχής ρευστότητας μπορεί να παρατείνει το χρόνο εξυγίανσης της οικονομίας, και να μας δώσει τον έυλογο χρόνο να μειωθούν οι σπατάλες ουσιαστικά.

Επίσης όσο υπάρχει η έλλειψη ρευστότητος, οι αξίες των παγίων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να απομειώνονται, και η οικονομία θα γίνεται ακόμη πιο ευάλλωτη.

Αγησίλαος Βερούτης

Είναι Μηχανολόγος με μεταπτυχιακά στην Οικολογική βιομηχανική παραγωγή. Γεννήθηκε το 1964 στο Μιλάνο της Ιταλίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στις ΗΠΑ και τη Βρετανία όπου έζησε και εργάστηκε συνολικά δεκαεφτά χρόνια. Bachelor of Engineering: Mechanical Engineering / Manufacturing Systems cum laude, 1987, Stevens Institute of Technology, Hoboken, New Jersey, U.S.A. Master of Philosophy: Advanced Manufacturing Systems, 1994, Cranfield University, School of Industrial and Manufacturing Science, Cranfield University, U.K. 

 Εργάστηκε ως διοικητικός σύμβουλος στρατηγικής στις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο (ALCAN Aluminium, ARCO Chemical, BASF, Commonwealth Edison, Compaq, Du Pont, Ford Motor, FMC, General Dynamics, General Motors, Gillette, 3Μ, Pfizer Inc, Unilever, U.S. Congress, U.S. Council for Automotive Research, U.S. Army, U.S. Postal Service κ.ά.) σε κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς στους οποίους περιλαμβάνεται το "Προεδρικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη" επί προέδρου Κλίντον και και ως Επισκέπτης Λέκτορας (guest-lecturer) με αντικείμενο την περιβαλλοντικά υπεύθυνη διοίκηση επιχειρήσεων, σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και business schools, (UPenn (Wharton), Tufts, Stevens Institute of Technology, University of Minnesota – St. Paul, University of Wisconsin – Madison, New Jersey Institute of Technology, U.S. Army, κλπ.). Στην Ελλάδα επέστρεψε το '99 από νόστο, και προσλήφθηκε διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής μιας πολυεθνικής στο χώρο της Υγείας, αναλαμβάνοντας 5 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το 2003 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και του Ίντερνετ.
«Γράφω και δημοσιεύω τις σκέψεις εδώ και ενάμιση χρόνο, θεωρώντας καθήκον μου να ενημερώσω όσους περισσότερους Έλληνες μπορώ, αναλύοντας κάποια σημαντικά θέματα που έχουν διαστρεβλωθεί. Τα κείμενά μου αναδημοσιεύονται σε περισσότερα από 16.000 blogs.
Πιστεύω πως όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στα Κοινά, γιατί είναι δική μας ευθύνη να ανατρέψουμε το σάπιο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.
Μου αρέσει να διαβάζω, να γράφω, να ταξιδεύω, να ζωγραφίζω, και να περνάω χρόνο με τα τρία παιδιά μου.»
agissilaos@gmail.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου