Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012
Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα μακριά από την ΕΕ;
Επανέρχομαι στο θέμα, διότι το θεωρώ πολύ σοβαρό και εκ του πονηρού:

Ακόμη και μέσα από το πρωτοφανές σύστημα κλεπτοκρατίας που στήθηκε στη χώρα, η Ελλάδα ευεργετήθηκε – και συνεχίζει να ευεργετείται – ποικιλοτρόπως από τη συμμετοχή της στην ΕΕ...
...Μετά την είσοδό μας, στη χώρα έχουν εισρεύσει πακτωλοί χρημάτων (100 τρις δραχμές μόνο στη δεκαετία 1994-2004) μέσω αλλεπάλληλων κοινοτικών πλαισίων στήριξης, καθένα από τα οποία είχε μια συγκεκριμένη στόχευση ανασυγκρότησης συγκεκριμένων παραγωγικών και κοινωνικών τομέων της χώρας.

Παράλληλα, η χώρα εισέπραττε και άλλα, καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά, από τα διαρθρωτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός, ενώ ένα τεράστιο ποσό άνω των 150 δις ευρώ κατευθύνθηκε προς την ανάπτυξη (λέμε τώρα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.

Αν κάποιοι είχαν τρύπες στα χέρια ή βαθιές τσέπες στα πανταλόνια, γι’ αυτό δεν ευθύνεται η ΕΕ.

Αμέσως μετά την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ, εισπράξαμε (και μάλιστα ως δώρο) το ποσό του 1,2 δις εκιού (περίοδος 1985-1987).

Ακολούθησε το Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (1988-1993), με 8 δις εκιού.

Μετά ήλθε η ώρα του Β΄ ΚΠΣ (1994-1999), με 17,5 δις ευρώ.

Μετά ήλθε η ώρα του Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006), που ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων το 2009, με 25 δις ευρώ.

Αφού τα ροκανίσαμε όλα αυτά, εγκρίθηκε και το Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) με 21 δις ευρώ, επί του οποίου χαροπαλεύουμε – όπως προκύπτει και από την τελευταία έκθεση της Ομάδας Δράσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές από την Κομισιόν (και μετά μας φταίει ο Ράιχνεμπαχ!)

Όλα αυτά, μας τα έδωσαν οι «τοκογλύφοι», εναντίον των οποίων στρέφουν τώρα κάποιοι τον ελληνικό λαό.

Τον Μάρτιο του 2010, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της για τον απολογισμό της κατανομής των κοινοτικών πόρων.

Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα εισέπραξε αναλογικά τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια από κάθε κράτος – μέλος μέσω του Γ΄ ΚΠΣ. Με αποτέλεσμα σε κάθε Έλληνα να αναλογεί το ποσό – ρεκόρ των 342 ευρώ, την ώρα που ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 168,3.

Προσθέστε σε όλα αυτά ότι το 52,3% του Γ΄ ΚΠΣ προοριζόταν για την… ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, συγκρίνετε τις καλές προθέσεις με τη σημερινή κατάσταση και θα σας λυθούν όλες οι απορίες για την χρεοκοπία μας.

Προσθέστε σε όλα αυτά ότι το ΕΣΠΑ προοριζόταν για την ανάπτυξη της περιφέρειας, την κατάρτιση και την απασχόληση, συγκρίνετε τον «προορισμό» με το αποτέλεσμα και δεν θα έχετε καμιά αμφιβολία γιατί χρεοκοπήσαμε.

Και για να μην το ξεχάσω: Προσθέστε και τα συνολικά 150 δις ευρώ που έχουν δοθεί για την αγροτική ανάπτυξη – μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν καταβληθεί όλες οι αποζημιώσεις για ζημιές και όλες οι αγροτικές κοινοτικές επιδοτήσεις - ρίξτε μια ματιά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ύπαιθρος και απαντήστε αντικειμενικά: Οι «τοκογλύφοι» φταίνε;

Να μην ξεχάσω και κάτι ακόμη – πολύ πιο πρόσφατο: Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (οι… «τοκογλύφοι», δηλαδή) δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια, υπενθυμίζοντας, με την έκθεση προόδου, στο κρατίδιο τους κανόνες καλής γειτονίας.

Την ίδια μέρα, η έκθεση προόδου για την Τουρκία επίσης αναφερόταν στην ανάγκη να σεβαστεί η Άγκυρα τους κανόνες καλής γειτονίας, την καλούσε να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον κράτους μέλους και ουσιαστικά «πάγωσε» τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

Διερωτάται επομένως κανείς: Αν η Ελλάδα απομακρυνόταν από τον φυσικό της χώρο που είναι η ΕΕ και συνδεόταν με όποια χώρα της αμερικανικής ηπείρου του κατεβαίνει καθενός στο κεφάλι ότι πρέπει να συνδεθεί, θα μπορούσε να σταθεί έστω και μία ώρα στα πόδια της – χρεοκοπημένη, απομονωμένη, καθημαγμένη;

Θα λαμβάναμε κοινοτικά κονδύλια – και μάλιστα με την ελάχιστη εθνική συμμετοχή του 5% - θα μπορούσαμε να καταβάλουμε τις επιδοτήσεις στους αγρότες (3 δις ευρώ από τον Ιούνιο), θα συνεχιζόταν η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, θα μας έκαναν τη χάρη να εκδίδουν ευνοϊκές εκθέσεις για τα Σκόπια και την Άγκυρα;

Ας σταματήσει, λοιπόν, η εθνοκτόνος και ύποπτη αντιευρωπαϊκή πολιτική.

 Σοφία Βούλτεψη

Σπουδές: Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών). Υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών.
Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Απόφοιτος (και υπότροφος) της Ιταλικής Σχολής Αθηνών. Δίπλωμα ειδικότητας στην Ιταλική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Ειδικότητα: Διεθνής Πολιτική, έρευνα, συνεντεύξεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ.
Διευθύνει την ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελεύθερη Ζώνη»
http://www.elzoni.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου