Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τα οικονομικά προβλήματα «καίνε» τους Ευρωπαίους

Γενικευμένη δυσφορία και απαισιοδοξία καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο
Καθολική είναι ανάμεσα στις τάξεις των πολιτών η εκτίμηση για την κακή κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία τοy φθινοπωρινού Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα,...
... και τα οποία επιβεβαιώνουν, επιπλέον, το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση (καταρτίστηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 3 έως τις 18 Νοεμβρίου 2012, επί συνόλου 32.731 ερωτηθέντων στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες), το 99% των Ελλήνων και των Ισπανών πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι «κακή».

Ενώ το 75% του πληθυσμού στη Σουηδία και τη Γερμανία πιστεύουν ότι η εθνική οικονομική κατάσταση είναι «καλή», με την άποψη αυτή συμφωνεί μόλις το 6% των πολιτών σε Κύπρο και Ρουμανία , το 7% στη Βουλγαρία, την Σλοβενία και την Ιταλία, το 8% στην Ιρλανδία, το 9% σε Ουγγαρία και Γαλλία, ενώ στην Τσεχία και την Πορτογαλία το 11%.

Εξάλλου, το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι «κακή» (35% ο μέσος όρος την Ε.Ε.), έναντι 22% που δηλώνει ότι είναι «καλή» (63% στην Ε.Ε.).

Επίσης, το 100% των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα είναι «κακή», έναντι 98% των Ισπανών και 79% των Ευρωπαίων.

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες;», το 76% των Ελλήνων και το 75% των Κυπρίων απαντούν «χειρότερη», με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 40%.

«Καλύτερη» απάντησε το 7% των Ελλήνων, το 6% των Κυπρίων και στο σύνολο το 17% των Ευρωπαίων, ενώ «στάσιμη» απάντησε το 15% των Ελλήνων, το 14% των Κυπρίων και κατά μέσο όρο το 39% των Ευρωπαίων.

Τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σε εθνικό επίπεδο, είναι η ανεργία (58%), η οικονομική κατάσταση (55%), το δημόσιο χρέος (20%) και η φορολογία (17%).

Για τους Ευρωπαίους τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα είναι η ανεργία (48%), η οικονομική κατάσταση (37%), ο πληθωρισμός (24%) και το δημόσιο χρέος (17%).

Επίσης, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αυτήν τη στιγμή είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση (53%), η ανεργία (36%) και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών (32%).

Εξάλλου, στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στη χώρα σας πάνε προς καλή ή κακή κατεύθυνση;», το 88% των Ελλήνων δηλώνει «σε κακή», έναντι 80% των Κυπρίων και κατά μέσο όρο το 56% των Ευρωπαίων.

Το 8% των Ελλήνων απαντά «ούτε το ένα ούτε το άλλο» και το 4% απαντά «σε καλή».

Στην ερώτηση «τείνετε να εμπιστεύεστε ή όχι τον γραπτό Τύπο;», το 77% των Ελλήνων απαντά «μάλλον όχι», με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 54%. «Μάλλον ναι» απαντά το 20% των Ελλήνων, έναντι 40% των Ευρωπαίων.

Στην ίδια ερώτηση για την τηλεόραση, «μάλλον όχι» απαντά το 84% των Ελλήνων, έναντι 47% των Ευρωπαίων και «μάλλον ναι» απαντά το 15% των Ελλήνων, έναντι 48% των Ευρωπαίων.

Επίσης, οι Έλληνες απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται το ραδιόφωνο σε ποσοστό 70%, αλλά εμπιστεύονται περισσότερο το Ίντερνετ σε ποσοστό 41% (35% στην Ε.Ε.).

Εξάλλου, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (85%) πιστεύει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ μόνο το 41% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ε.Ε. βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων.

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν επίσης να θεωρούν την Ε.Ε. ως τον πλέον αποτελεσματικό φορέα, περισσότερο και από και τις εθνικές κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 23% και οι εθνικές κυβερνήσεις στο 20%.

Η ομάδα G20 έρχεται στην τρίτη θέση και ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.



πηγή   

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου