Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σε 50.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ε.Ε. από τη Συρία

Περίπου 2,2 εκατομμύρια βρίσκονται σε γειτονικά κράτη

Σε 50.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες από τη Συρία, που έχουν καταφύγει στην Ευρώπη και περίπου 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας βρίσκονται σε γειτονικά κράτη, τόνισε η Επίτροπος της...
... Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, τη Διεθνή Συνεργασία και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τρουντ» της Σόφιας. Η κ. Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι στη Βουλγαρία έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων, αλλά και των μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο εισήλθαν στη Βουλγαρία 7.410 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων οι 6.404 είναι πρόσφυγες. Η Επίτροπος της ΕΕ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια αποστέλλοντας ομάδα 100 ατόμων που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων, αλλά και στην απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ.

Η κ. Γκεοργκίεβα δεν θέλησε να αναφερθεί στο ποσό που θα διατεθεί από την ΕΕ ως οικονομική βοήθεια στη Βουλγαρία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που συνδέονται με το κύμα προσφύγων από τη Συρία, σημειώνοντας ότι η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, προς παρόν μελετά τρόπους εξασφάλισης πόρων απ΄ όλα τα πιθανά αποθέματα στον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διαθέσει μόνον 3.9 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες και ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει απ΄όλα τα πιθανά αποθέματα.

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, διατύπωσε την άποψη ότι είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη για περίπου 11.000 πρόσφυγες στη Βουλγαρία έως το τέλος του έτους.

Αναφερόμενη στο μέτρο που ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση, την κατασκευή φράχτη στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι η εφαρμογή του ίδιου μέτρου στην Ελλάδα δεν βοήθησε στη μείωση της εισροής προσφύγων, αλλά βελτίωσε τη διαχείριση του κύματος προσφύγων. Τόνισε ακόμη ότι η ασφάλεια των συνόρων είναι θέμα των κυβερνήσεων των κρατών - μελών και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες της Βουλγαρίας, οι οποίοι έχουν δηλώσει με σθένος τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, να πουν με το ίδιο σθένος, γιατί η Βουλγαρία πρέπει να δέχεται πρόσφυγες. «Για μια χώρα όπως η Βουλγαρία, η οποία έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπηκόων στο εξωτερικό, θα ήταν αυτοκαταστροφικό να ενταχθεί στην κατηγορία εκείνων που ευνοούν το κλείσιμο των συνόρων», δήλωσε.

«Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία δεν είναι τι είναι εκείνοι, αλλά τι είμαστε εμείς, οι Βούλγαροι. Είναι πολύ επικίνδυνο να υπονομευθούν οι θεσμοί που εγγυώνται τη δημοκρατία της χώρας μας και τη σχέση μας την Ευρώπη», τόνισε η Επίτροπος της ΕΕ.



πηγή   

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου