Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο Μπαρόζο έφυγε, ο Τόμσεν έρχεται…

Ανώμαλη προσγείωση από Βερολίνο

Επιστροφή στην καθημερινότητα και στο… άγχος της τρόικας μετά το αφιερωμένο στην ελληνική προεδρία διήμερο, στη διάρκεια του οποίου η Ευρώπη έδειξε την εμπιστοσύνη και τη στήριξή της προς την Ελλάδα και η χώρα απέκτησε μια θετική διεθνή προβολή...
 ...Πριν καλά-καλά η ηγεσία της ΕΕ (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι και η ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο) πάρουν το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται και πάλι γύρω από την επικείμενη επιστροφή της τρόικας.

Στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, άφησε ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα, περιοριζόμενος να δηλώσει πως αυτό θα συμβεί «σύντομα», αν και, όπως είπε, υπάρχουν «αρκετά θέματα» που θα πρέπει να εξετάσει η αποστολή της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, σχετικά με τον χρόνο επιστροφής της χώρας μας στις αγορές – θέμα για το οποίο πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία – ο κ. Μάρεϊ περιορίστηκε στο να επαναλάβει την δήλωση Τόμσεν του περασμένου Νοεμβρίου, όταν είπε πως αναμφίβολα η εμπιστοσύνη θα επεκταθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων αν υλοποιηθούν αποφασιστικά οι πολιτικές του προγράμματος.

Ο κ. Μάρεϊ πρόσθεσε μάλιστα πως το ΔΝΤ δεν θα προχωρήσει σε εικασίες για το πότε μπορεί αυτό να συμβεί, σχολιάζοντας: «Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις μπροστά μας».

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ συμμερίζεται τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ «παραμένει δεσμευμένο» στο ισχύον πρόγραμμα στήριξης (της Ελλάδας) μέχρι την λήξη του, το 2016.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει την επόμενη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, έχοντας λάβει διαβεβαίωση από το Eurogroup πως θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν.

Ακόμη διατύπωσε την άποψη ότι μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ δεν υπάρχουν διαφορές σε θέματα που αφορούν το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι διαφορές έως τώρα είναι «απλά ζήτημα τάιμινγκ» και «δεν βλέπω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση σχετικά με την έρευνα που πραγματοποιεί η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το ρόλο και την αποστολή της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, είπε πως ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρέζα Μογκαντάμ, θα ενημερώσει την εν λόγω Επιτροπή γύρω από τις θέσεις του Ταμείου, μέσα στον Ιανουάριο.

Στο ζήτημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τοποθετήθηκε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκει τον στόχο «καθόλου ρεαλιστικό», προσθέτοντας ότι την άποψή του συμμερίζονται οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και ότι δεν θεωρεί πιθανό ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Δεν θεωρώ διόλου ρεαλιστικό αυτόν τον στόχο. Δεν γνωρίζω κανέναν οικονομολόγο, κανέναν παρατηρητή ή ειδικό σε θέματα κεφαλαιαγορών που να πιστεύει πραγματικά, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στις αγορές. Δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να βρει η Αθήνα αγοραστές για τα ομόλογά της», δήλωσε ο κ. Κρέμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Όπως είπε, θεωρητικά, η επιστροφή των χωρών που πλήττονται από την κρίση στις αγορές είναι εφικτή, «εφόσον κάνουν αυτά που έκαναν οι Ιρλανδοί», δηλαδή διαμορφώσουν μια ανταγωνιστική οικονομία.

«Υπάρχουν μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που καταδεικνύουν ότι η Ιρλανδία προσφέρει εξαιρετικούς όρους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις. Διαθέτει πολύ καλή δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον δείκτη «doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές συνθήκες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες χειρότερες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, σε κάποιους κλάδους, το πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνει το κράτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινείται στο χαμηλό επίπεδο των αναπτυσσομένων χωρών. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της Ελλάδας με την Ιρλανδία», σχολίασε ο κ. Κρέμερ.

Ο οικονομολόγος της Commerzbank υποστηρίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σε μια δραστική θεραπεία τη δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει σε ανατροπές.

«Θα έπρεπε να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν νομίζω ότι θα υλοποιηθούν, καθώς συναντούν τη σθεναρή αντίσταση ομάδων συμφερόντων», λέει και παραπέμπει στη δεύτερη μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας που είναι η πολιτική κουλτούρα.

«Η Ιρλανδία έχει ένα ορθολογικότερο πολιτικό κλίμα. Οι Ιρλανδοί είχαν αποδεχθεί τα σφάλματα που έκαναν στην οικονομία τους. Στην Ελλάδα, το πολιτικό κλίμα είναι διαφορετικό. Οι Έλληνες αποδέχονται εν μέρει τις ευθύνες τους, αλλά επιρρίπτουν στον ξένο παράγοντα το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης των σφαλμάτων. Αυτές οι καταστάσεις αποτρέπουν, φυσικά, τους επενδυτές. Η Ιρλανδία είναι λοιπόν το απολύτως θετικό παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αλλά εφόσον προχωρήσουν σε επώδυνες αλλαγές, τις οποίες εγώ δεν θεωρώ πιθανές στην περίπτωση της Ελλάδας» υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο Γιεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι είναι δύσκολα διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, εφόσον ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ σχεδόν τα 4/5 του χρέους βρίσκονται στα χέρια άλλων κρατών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Τα δεδομένα -κατά τον ίδιο- δεν συνηγορούν υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να «περάσει» πολιτικά στις χώρες των δανειστών. Θεωρεί, ωστόσο, πιο πιθανό το σενάριο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά της κενά, το 2014 και 2015.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία Χανς Μίχελμπαχ, αμφισβητώντας την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2014, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη διάθεση ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο Γερμανός βουλευτής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκτιμά ότι η μερική επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2014 δεν είναι ρεαλιστική. Συνακόλουθα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προκειμένου να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Σχετικά με την απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για την υιοθέτηση εκ μέρους των δανειστών νέων μέτρων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, ο κ. Μίχελμπαχ, ο οποίος είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος οικονομικών θεμάτων του Χριστανοδημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνει ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και χρονική επιμήκυνση των ομολόγων, μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ωστόσο εκτιμά ότι πρακτικώς δεν υπάρχει περιθώριο για νέα μείωση των επιτοκίων. Προειδοποιεί μάλιστα ότι όποιος υπόσχεται μια πιο γενναιόδωρη απόφαση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, απλώς καλλιεργεί αυταπάτες.

Υποστηρίζει ότι τα δεινά αλλά και τα βάρη που έχουν σωρευτεί στις πλάτες των Ελλήνων, οφείλονται στην απροθυμία που έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του δημόσιου τομέα.

Εκτιμά δε ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να σταθεί στα πόδια της μόνο αν καταφέρει να περιορίσει δραστικά τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα της.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου