Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Όφελος 2 δισ. στις τράπεζες από τη μείωση των επιτοκίων

Όφελος 2 δισ. ευρώ θα έχουν οι τράπεζες...

...σε διάστημα από τη σημαντική μείωση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων. Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα μειωθούν...
... σταδιακά στο 2% από 3,5% που είναι σήμερα.

Ήδη το επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν μειωθεί σημαντικά και από τα επίπεδα του 5,01% που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο του 2012 -όταν η ελληνική κρίση είχε φτάσει στην κορύφωσή της- υποχώρησαν στο 4,5% τον περασμένο Φεβρουάριο, στο 4,2% το καλοκαίρι του 2013 και στο 3% στην παρούσα φάση. Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων οφείλονταν στην έντονη αβεβαιότητα, τη μαζική εκροή καταθέσεων και τον ανταγωνισμό των τραπεζών για να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των καταθέσεων προθεσμίας θα επιταχυνθεί και προβλέπουν ότι σχετικά σύντομα τα επιτόκια θα συρρικνωθούν κοντά στο 1,5% - 2%. Όπως σημειώνουν το όφελος από την μείωση του κόστους δεν θα περάσει εξ ολοκλήρου στις τράπεζες αλλά ένα τμήμα θα αντισταθμιστεί από μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Το καθαρά όφελος για τις τράπεζες, που θα προκύψει από την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ ενισχύοντας σημαντικά την οργανική κερδοφορία τους. Η αυξημένη οργανική κερδοφορία θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη άνεση τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι κάθε μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, αντιστοιχεί σε μείωση κόστους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόθεση της τρόικας είναι το επιτόκιο για τις προθεσμιακές να φτάσει στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, δηλαδή περί το 2%, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος χρήματος που για περίπου 4,5 έτη έφτασε στα ύψη.

Πλέον για ποσά κάτω από 10.000 ευρώ τα επιτόκια στις προθεσμιακές πέφτουν πλέον ακόμη και κάτω από το 2% (μεικτά). Για ποσά από 10.000 έως και 50.000 ευρώ υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα στις καταθέσεις μικρής διάρκειας (μέχρι τριών μηνών) και σε αυτές μεγαλύτερης (μέχρι 12 μηνών). Στην πρώτη περίπτωση, τα επιτόκια διατηρούνται ακόμη συγκριτικά υψηλά, κοντά στα επίπεδα δηλαδή του 3%-3,25%, πριν από την αφαίρεση των τόκων. Αν όμως κάποιος θέλει να «κλειδώσει» τα χρήματά του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιτόκια της τάξεως του 2,5%-2,75%. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η διαφορά αυτή προκύπτει καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν ότι η πίεση στα επιτόκια θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετοί διευθυντές καταστημάτων τηλεφωνούσαν σε «καλούς» πελάτες προτείνοντάς τους να κλειδώσουν αποδόσεις σε προθεσμιακές προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις στα επιτόκια.

Εξάλλου, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα από την πλευρά της τρόικας και αναμενόταν να ενταθεί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως ακριβώς και έγινε. Παράλληλα, η διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των επιτοκίων του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα διευκολύνει το ψαλίδισμα των αποδόσεων και στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες, προκειμένου να δελεάσουν τους καταθέτες, τους προσφέρουν άλλες διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, σε πολλούς από τους νέους λογαριασμούς προθεσμίας επιτρέπεται στον καταθέτη να έχει κάθε μήνα πρόσβαση στα χρήματά του και να προσθέτει ή να αφαιρεί χωρίς ποινή ή πρόβλημα. Σε άλλες περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένουν τα χρήματα στον λογαριασμό τόσο αυξάνεται το επιτόκιο, ενώ άλλοι λογαριασμοί «επιβραβεύουν» εκείνους που μπορούν να αυξάνουν το υπόλοιπο κάθε μήνα.

Εξαίρεση στην τάση της μείωσης των επιτοκίων αποτελούν, πάντως, οι αποδόσεις που δίνουν οι τράπεζες για υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ. Και αυτό διότι οι καταθέτες μπορούν να αξιώσουν υψηλότερα επιτόκια, δεδομένου ότι πλέον όσοι έχουν από το ποσό αυτό και άνω αντιμετωπίζονται ως επενδυτές.

Τέλος, όσον αφορά τα επιτόκια των λογαριασμού ταμιευτηρίου, αυτά έχουν συρρικνωθεί σε συμβολικά επίπεδα, κάτω από 0,5% ή ακόμη και 0,25%.

Προσδοκίες και για πτώση στα επιτόκια χορηγήσεων

Η διαρκής μείωση στα επιτόκια καταθέσεων δημιουργεί -εύλογα- προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων των χορηγήσεων, γεγονός το οποίο θα είναι δυνατό να γίνει πραγματικότητα μόλις οι τράπεζες γυρίσουν στις αγορές και αποκατασταθεί η ρευστότητά τους. Οι τράπεζες που επωφελούνται πρώτες, είναι εκείνες που έχουν συγχωνεύσει άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτές έχουν την ευκαιρία να εναρμονίσουν (προς τα κάτω) τα επιτόκια καταθέσεων και να αποκομίσουν τα οφέλη από τις εν λόγω συνέργειες στη χρηματοδότηση. Οι μειώσεις γίνονται στις νέες προθεσμιακές, αλλά και στις ανανεώσεις μίας κατάθεσης προθεσμίας, αφού όμως αυτή έχει λήξει.

Σημαντική αποκλιμάκωση έχει γίνει στις προθεσμιακές καταθέσεις του ομίλου της Alpha Bank. Η Εμπορική είχε ιδιαίτερα πιο υψηλά επιτόκια από την Alpha.

Μετά όμως την απόκτηση της Εμπορικής από την Alpha, τα επιτόκια έχουν αρχίσει και συγκλίνουν. Συγκεκριμένα τι φθινόπωρο του 2013 για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις και τις ανανεώσεις το επιτόκιο ήταν στο 3,57%, από 4,15% τον Ιανουάριο για την Alpha Bank και 4,26% για την Εμπορική Τράπεζα το ίδιο διάστημα.

Στην Τράπεζα Πειραιώς τα επιτόκια για την Πειραιώς-Atebank ήταν στο 4,08% στο τέλος του 2012 και μειώθηκαν περαιτέρω στο 4% το φθινόπωρο του 2013, ενώ στις κυπριακές έφθαναν το 4,74%.

Η Eurobank προχώρησε επίσης σε μειώσεις επιτοκίων στις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρει στους πελάτες της, ενώ η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που είχε ξεκινήσει, αργά και σταθερά, να προσφέρει καταθέσεις προθεσμίας σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη συμφωνία που είχε κάνει με τον καταθέτη.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου