Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός



ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με το ερώτημα αν αποδέχονται οι πολίτες την συμφωνία που προτείνουν στην Ελλάδα οι θεσμοί ή όχι, ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν αποδέχονται την πρόταση αυτή.

«Μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες προηγουμένων κυβερνήσεων. Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε, προδίδοντας την εμπιστοσύνη σας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι μετά από 5 μήνες, οι εταίροι δυστυχώς κατέληξαν σε «πρόταση τελεσίγραφο, που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης» δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να αποδεχτεί πρόταση που συσσωρεύει δυσβάστακτα βάρη. Οι εν λόγω προτάσεις, πρόσθεσε, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων «δεν είναι μια βιώσιμη συμφωνία, αλλά ίσως την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού» και «αποδεικνύουν την εμμονή, κυρίως του ΔΝΤ, στη λιτότητα».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική ευθύνη για την κατοχύρωση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας, που «μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του λαού». Σε αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε το δημοψήφισμα, εισήγηση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή και το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωσή της.

Όπως σημείωσε, έχουν ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί με επιστολή ολιγοήμερη παράταση προγράμματος για να «αποφασίσει ο λαός ελεύθερα από πιέσεις και εκβιασμούς».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει κυρίαρχα και περήφανα στο «εκβιαστικό τελεσίγραφο», στέλνοντας μια «ηχηρή απάντηση δημοκρατίας» ενώ τόνισε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό».

Όπως έχει αναφερθεί, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε νωρίτερα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το ερώτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι δηλώνουν σοκαρισμένοι από την εξέλιξη, ενώ υπάρχει ανησυχία σχετικά με τις τράπεζες.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου