Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Debate ή κοκορομαχία;

Γράφει ο 
Γιάννης Αντύπας


Συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας να ζητά τετ α τετ τηλεμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τον αποφεύγει. Λίγο πολύ λέει......ότι τον φοβάται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει λίγο έφηβο που ζητά από συνομήλικό του να βγουν έξω από το μαγαζί να πλακωθούν. «Πάμε έξω» και άλλα παιδικά.

Στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας ήταν υπέρ της συμμετοχής όλων των κομμάτων στις τηλεμαχίες. Όχι μόνο των κοινοβουλευτικών αλλά όλων των υποψηφίων που κατεβαίνουν στις εκλογές. Μετά την εμπειρία της εξουσίας φαίνεται πως αυτή η θέση άλλαξε και τώρα πλέον επιδιώκει διακριτική μεταχείριση.

Η θέση άλλαξε για δύο ακόμη λόγους (με βάση την πολιτική ανάλυση): πρώτον, γιατί είναι αντιπολίτευση και αισθάνεται ότι δεν έχει κάτι για να απολογηθεί, δεύτερον γιατί υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις και δεν έχει κάτι να χάσει. Βασικά ελπίζει σε ένα λάθος του αντιπάλου του στη μονομαχία, μήπως και πετύχει την πολυπόθητη ανατροπή.

Στο πλαίσιο αυτό επιμένει να μιλά για απουσία διαλόγου, παρότι οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τακτικά τα ξίφη τους στη Βουλή και εμφανίζονται -χωρίς κανέναν περιορισμό- στα ΜΜΕ. Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο πως δεν λείπει η αντιπαράθεση ιδεών στη χώρα μας. Αν λείπει κάτι, είναι η συνέπεια. Να λες ότι τους θες όλους και να επιμένεις να είναι όλοι. Όχι μόλις... ψηλώνεις εσύ να ξεχνάς τα μικρότερα παιδάκια. Αν λείπει κάτι, είναι η αξιοπιστία. Να λες ότι θα σκίσεις τα μνημόνια και να το κάνεις.

Οι εκλογές αυτές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Μόνο στο μακρινό 1993 είχαν συγκρουστεί δύο πολιτικοί που είχαν κυβερνήσει. Τριάντα χρόνια μετά, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (2019-2023) αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα (2015-2019).

Οι μνήμες είναι νωπές. Οι ψηφοφόροι έχουν ζήσει στο πετσί τους και τη διακυβέρνηση Τσίπρα και τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν μιλούν τα βιώματα, μικρή αξία έχουν τα λόγια. Και ακόμη μικρότερη οι κοκορομαχίες και η προπαγάνδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας προσέρχονται στις κάλπες ο καθένας με το παρελθόν και τις πράξεις του. Καλό το μπλα μπλα, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Όσο και επικοινωνιακός να νομίζει ότι είναι ένας αρχηγός. Καμία τηλεμαχία, κανένας σχολιαστής και - προφανώς- ούτε και οι αμέτρητοι ψεύτικοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αλλάξουν όσα έχουμε ζήσει.


www.political.gr
https://istosblog.blogspot.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου