Η αύξηση της έντασης των καθημερινών δραστηριοτήτων - όπως η ανάβαση στις σκάλες ή η μεταφορά βαρέων ειδών...- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ένας καθιστικός τρόπος ζωής τελικά επιβαρύνει την υγεία, αλλά η έξοδος από την παρατεταμένη αδράνεια μπορεί να είναι τρομακτική. Τώρα, ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένας απλός τρόπος για να διευκολύνετε σε περισσότερη δραστηριότητα. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα - ανεβαίνοντας σκάλες, μεταφέροντας ένα βαρύ φορτίο ή επιταχύνοντας το ρυθμό των οικιακών εργασιών - μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
«Είναι αρκετά απλό, αλλά δεν είναι μια ιδέα που υπάρχει εκεί έξω», λέει ο επιστήμονας άσκησης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Εμμανουήλ Σταματάκης, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά και πολλοί επαγγελματίες υγείας εξακολουθούν να σκέφτονται τη σωματική δραστηριότητα ως κάτι που κάνετε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σας και πρέπει να πάτε κάπου για να το κάνετε».
Η ομάδα του διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε τρεις εκρήξεις έντονης σωματικής δραστηριότητας ενός λεπτού κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου έως και 40%. Τέτοιες σύντομες αλλά έντονες περίοδοι δραστηριότητας μείωσαν ομοίως τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις.
Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία, ο Σταματάκης συνιστά να αυξήσετε την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Αλλά αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα της υγείας από την τακτική άσκηση τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα, είναι προφανώς ανώτερα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».
Κατάσταση αδράνειας
Περίπου το 25% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σωματικά αδρανείς και το 60% δεν είναι τακτικά δραστήριοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η μη άσκηση αρκετής σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τους κινδύνους ενός ατόμου να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, να αναπτύξει άγχος και κατάθλιψη και να πεθάνει νωρίς.
Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματικές δραστηριότητες, όπως γρήγορο περπάτημα ή μάζεμα φύλλων ή 75 έως 150 λεπτά τζόκινγκ, τρέξιμο ή φτυάρι χιονιού, τα οποία είναι πιο έντονα, για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, συστάσεις όπως αυτές προέρχονται συχνά από μελέτες που βασίζονται σε ερωτηματολόγια, οι οποίες τείνουν να καταγράφουν άτομα που ασκούνται μεγάλης διάρκειας ή περιόδους που συνήθως υπερβαίνουν τα 10 λεπτά, λέει ο Σταματάκης.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αναγνώριση και αυξημένη έμφαση στην ιδέα ότι όλες οι δραστηριότητες μετράνε, λέει. Αλλά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ένταση.
Μερικές μικρές μελέτες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο των σύντομων εκρήξεων σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης στην υγεία. Ο Edward Coyle, φυσιολόγος άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, διερευνά πώς οι εκρήξεις αυστηρής σωματικής δραστηριότητας τεσσάρων δευτερολέπτων μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της καθιστικής ζωής για παρατεταμένες περιόδους. Διεξήγαγε μια μικρή μελέτη στην οποία νεαροί ενήλικες έκαναν πετάλι σε ένα στατικό ποδήλατο γυμναστικής όσο πιο γρήγορα μπορούσαν πέντε φορές κάθε ώρα για σπριντ τεσσάρων δευτερολέπτων σε μια οκτάωρη περίοδο μελέτης. Η ομάδα του σημείωσε ότι αυτές οι μικροσκοπικές εκρήξεις δραστηριότητας βελτίωσαν το μεταβολισμό του λίπους. «Εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πόσο αποτελεσματικές ήταν αυτές οι εκτοξεύσεις τεσσάρων δευτερολέπτων», λέει. «Είναι εξίσου αποτελεσματικά με 30 λεπτά συνεχούς άσκησης», λέει.
Ο Σταματάκης και οι συνεργάτες του, από την άλλη πλευρά, ήταν πρόθυμοι να καταλάβουν εάν οι καθημερινές δραστηριότητες που γίνονται κάπως έντονα σε σύντομες περιόδους θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με έναν καθιστικό ή λιγότερο ενεργό τρόπο ζωής.
Χρήση φορητών συσκευών για την παρακολούθηση της δραστηριότητας
Για να το μελετήσει αυτό, η ομάδα του χρησιμοποίησε δεδομένα από συσκευές τύπου Fitbit που φορούσαν σχεδόν 25.000 ενήλικες που αναγνωρίστηκαν ως μη ασκούμενοι. Κατά τη διάρκεια επτά ημερών, χρησιμοποίησαν εργαλεία μηχανικής μάθησης για να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο ήταν καθιστικό, όρθιο, περπατούσε ή συμμετείχε σε δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως τρέξιμο κατά τη διάρκεια διαδοχικών παραθύρων 10 δευτερολέπτων. Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν επίσης οποιαδήποτε κίνηση σε ελαφριά, μέτρια ή υψηλή ένταση. Στη συνέχεια, για τα επόμενα επτά χρόνια, παρακολουθούσαν ποιοι συμμετέχοντες στη μελέτη πέθαναν και τι προκάλεσε το θάνατο.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης κάθε μέρα είχαν σχεδόν 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και περίπου 49% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Περισσότερες περίοδοι τέτοιας έντονης δραστηριότητας σήμαιναν μεγαλύτερη προστασία από τους κινδύνους θνησιμότητας, λέει ο Σταματάκης. "Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο."
Αυτά τα αποτελέσματα εξέπληξαν τον Coyle, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. Έμεινε άναυδος όταν είδε τα οφέλη που αποκόμισαν οι άνθρωποι με πολύ λίγη δραστηριότητα που δεν ήταν καν επίσημη άσκηση.
Η μελέτη ήταν παρατηρητική και εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των κινδύνων θνησιμότητας, οπότε οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί αυτές οι σύντομες εκρήξεις κάπως έντονης σωματικής δραστηριότητας προστατεύουν τους ανθρώπους. Ο Hassane Zouhal, φυσιολόγος άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Rennes 2 στη Γαλλία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, πιστεύει ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό για να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία, αλλά τονίζει ότι είτε η ένταση, η διάρκεια ή και τα δύο είναι το κλειδί.
Προς το παρόν, το μεγαλύτερο κέρδος είναι να κινούμαστε περισσότερο και να καθόμαστε λιγότερο, λέει ο Matthew Ahmadi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά ενώ κάνετε αυτές τις δραστηριότητες, αν μπορείτε απλά να αυξήσετε το ρυθμό σας για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα προσωπικά σας οφέλη για την υγεία».
πηγή-www.nationalgeographic.com
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου