Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Tulane δείχνει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την τόνωση του εγκεφάλου μπορεί να λειτουργήσουν αλλάζοντας την ισορροπία των βακτηρίων......στο έντερο.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes Reports, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή ανέπτυξαν σαφώς διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων του εντέρου, σε σύγκριση με αυτά που ακολουθούσαν μια τυπική δυτική διατροφή. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συσχετίστηκαν με καλύτερη μνήμη και γνωστική απόδοση.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά αυτή η μελέτη διερευνά πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό» δήλωσε η συγγραφέας Rebecca Solch-Ottaiano, Ph.D., ερευνητική καθηγήτρια Νευρολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Κλινικής Νευροεπιστήμης του Tulane. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση αναδιαμορφώνοντας το μικροβίωμα του εντέρου».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες για 14 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ωφέλιμους τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε, σε σύγκριση με αρουραίους που έτρωγαν δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συνδέθηκαν με βελτιωμένη απόδοση σε προκλήσεις λαβύρινθου που είχαν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν τη μνήμη και τη μάθηση.
Συγκεκριμένα, υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συνδέθηκαν με καλύτερη γνωστική απόδοση, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium, συσχετίστηκαν με φτωχότερη λειτουργία μνήμης.
Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής έδειξε επίσης καλύτερη γνωστική ευελιξία (την ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες) και βελτιωμένη μνήμη εργασίας σε σύγκριση με την ομάδα της δυτικής δίαιτας. Διατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στη μικροχλωρίδα και στα αποτελέσματα της γνωστικής λειτουργίας σε σχέση με τη δυτική διατροφή σε ένα μοντέλο τρωκτικών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νεαρούς αρουραίους περίπου ισοδύναμους σε ηλικία με ανθρώπους 18 ετών προκειμένου να μοντελοποιήσουν τα αποτελέσματα της διατροφής κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης αναπτυξιακής περιόδου. Οι δίαιτες βασίστηκαν στην ανθρώπινη κατανάλωση και χρησιμοποιούσαν συστατικά που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης δίαιτας. Η μεσογειακή διατροφή (MeDi) έδειξε σαφή οφέλη στη γνωστική ευελιξία, στη μνήμη και την υγεία του εντέρου, υποδηλώνοντας πιθανούς παραλληλισμούς σε νεαρούς ενηλίκους, των οποίων ο εγκέφαλος και το σώμα ωριμάζουν ακόμη.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή τα βιολογικά της αποτελέσματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθούν οι σχολικές επιδόσεις στους εφήβους ή η εργασιακή απόδοση σε νεαρούς ενηλίκους» δήλωσαν επίσης οι συγγραφείς Dr. Demetrius M. Maraganore και Herbert J. Harvey, Jr. Chair of Neurosciences. «Ενώ αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε ζωικά μοντέλα, απηχούν μελέτες σε ανθρώπους που συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με βελτιωμένη μνήμη και μειωμένο κίνδυνο άνοιας».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε ανθρώπους προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοηθεί καλύτερα η πολύπλοκη σχέση μεταξύ της διατροφής, των βακτηρίων του εντέρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου στους νέους.
Για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ένα μεσογειακό διατροφικό μοτίβο, τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν:
- Το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
- Άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες
- Περιορισμένο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λιπαρά
- Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές
πηγή-www.newsbeast.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου