Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Τα επόμενα δύο χρόνια η παραπληροφόρηση θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Έκθεση που παρουσίασε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την παραπληροφόρηση
Η παραπληροφόρηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες τα επόμενα δύο χρόνια. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)....διεξήγαγε έρευνα με εκατοντάδες ειδικούς παγκοσμίως και διαπίστωσε ότι το ψευδές και παραπλανητικό περιεχόμενο βλάπτει σοβαρά το γεωπολιτικό περιβάλλον με διάφορους τρόπους.

Η μειωμένη αντίσταση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στις ψευδείς αφηγήσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που θα συζητηθούν όταν πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις συγκεντρωθούν στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός από τις 20 έως τις 24 Ιανουαρίου.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συγκεντρωθούν στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και θα θέσουν το θέμα επί τάπητος.

«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ο κλονισμός της παγκόσμιας εμπιστοσύνης και η κλιματική κρίση επιβαρύνουν το παγκόσμιο σύστημα όσο ποτέ άλλοτε»,
δήλωσε ο Mirek Dušek, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από βαθύτερες διαιρέσεις και κλιμακούμενους κινδύνους, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν να επιλέξουν: να προωθήσουν τη συνεργασία και την ανθεκτικότητα ή να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη αστάθεια. Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ σημαντικότερο», πρόσθεσε.


Εξάπλωση της παραπληροφόρησης

Με πολέμους σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και το Σουδάν, περαιτέρω ένοπλες συγκρούσεις αποτελούν τον πιο πιεστικό άμεσο κίνδυνο για το 2025.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αβεβαιότητα με τη μορφή εμπορικών πολέμων και η εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στους βραχυπρόθεσμους κινδύνους.

Το WEF είναι λιγότερο αισιόδοξο για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, με τους περισσότερους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν σοβαρότερες αναταράξεις έως το 2035, λόγω περιβαλλοντικών, τεχνολογικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διευκολύνει κρατικές υπηρεσίες, ακτιβιστές, ιδιώτες ακόμα και εγκληματίες, να αυτοματοποιήσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης δίνοντάς τους σημαντική εμβέλεια και σοβαρό αντίκτυπο, σύμφωνα με το WEF.

Επιτρέπει σε ξένες οντότητες να επηρεάσουν τις προθέσεις των ψηφοφόρων, μπορεί να σπείρει αμφιβολίες στο κοινό σχετικά με το τι συμβαίνει σε μέτωπα συγκρούσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αμαυρώσει την εικόνα προϊόντων ή υπηρεσιών.

Ορισμένες χώρες της Ευρώπης κατέταξαν την παραπληροφόρηση ως έναν από τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους, σύμφωνα με το WEF. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάσσονται επίσης ψηλά, συχνά στην πρώτη δεκάδα.

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από την παραπληροφόρηση είναι να επιμείνετε σε αμερόληπτα, καθιερωμένα ειδησεογραφικά μέσα, για να ενημερώνεστε με ακρίβεια.


Oι κίνδυνοι στη σύγχρονη εποχή

Το WEF προειδοποίησε ότι καθώς η υπολογιστική ισχύς που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζει να αυξάνεται, υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης επιτήρησης των πολιτών από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Όταν η διαχείριση γίνεται με υπευθυνότητα, η συλλογή δεδομένων σχετικά με τους πολίτες μπορεί να προσφέρει καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά χωρίς αποτελεσματικές νομικές διασφαλίσεις υπάρχει κίνδυνος τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά.

Ωστόσο, οι πολίτες συχνά δεν γνωρίζουν πώς συλλέγονται, χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται τα δεδομένα τους, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, αναφέρεται.



πηγή-www.in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου